Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee Vandaag. Deze week wordt in de Kamer gepraat over de gasboringen in de Waddenzee. De Waddenvereniging wil juridische actie tegen de boringen, het Wereldnatuurfonds vreest dat de vogeltrek in gevaar komt. Verder aandacht voor de val van de Berlijnse muur 15 jaar geleden. Ned. 18.20-19.05u.

Nova. Aandacht voor de nasleep van de moord op Theo van Gogh en een reportage over plannen voor een nieuw Live Aid-concert en een gesprek met initiatiefnemer Bob Geldof. Ned.3, 22.20-23.10u.

Crematie Theo van Gogh. Rechtstreeks verslag van de crematieplechtigheid van de afgelopen dinsdag vermoorde cineast en columnist Theo van Gogh. Morgen: Ned.2, 16.50-17.50u.

DOCUMENTAIRE

Het uur van de wolf: Alexander van Slobbe - Grootmeester van het kleine. Portret van Alexander van Slobbe, de `meest veelzijdige, succesvolle en getalenteerde Nederlandse modeontwerper van dit moment'. Ned.3, 21.00-22.00u

NCRV Dokument: Tussen ouders en kinderen. Eerste van drie afleveringen over problemen bij de opvoeding van kinderen. Mykie roept hulp in wanneer zij als gescheiden moeder moeilijkheden krijgt met haar twee opstandige kinderen. Ned.1, 23.05-23.55u.

FILM

Clueless (Amy Heckerling, 1995, VS). Scherp geschreven en vlot geregisseerde highschool-variatie op Jane Austens `Emma' koppelt de blonde `socialite' Alicia Silverstone in hedendaags Beverly Hills aan iedereen van wie zij vindt dat die er hard aan toe is. De in hilarisch hip schoolplein-slang gebeitelde dialogen vonken van de vondsten en er is een geestige tafelscène met bliepende mobieltjes. Net 5, 20.30-22.20u., onderbroken door reclame.

The last boy scout (Tony Scott, 1991, VS). Bruce Willis en Damon Wayans padvinderen zich in de corrupte profsportwereld zonder éénmaal met de ogen te knipperen door een combinatie van knokpartijen, kogelgaten en explosies. In de finale gaat de klok pas echt op rock. In een bijrol duikt latere Oscar-tranenplengster Halle Berry op. SBS 6, 20.30-22.30u., met reclame.

Milchwald (Christoph Hochhäusler, 2003, Duitsland). Drama in de reeks Das kleine Fernsehspiel, waarin de twee kinderen Lea (Sophie Charlotte Konrad) en Konstantin (Leonard Bruckmann) hun zeer ondergewaardeerde stiefmoeder Sylvia (Judith Engel) zo op de zenuwen werken dat zij het duo tijdens een trip naar Polen uit de auto zet. Wanneer Sylvia kort daarop wroeging krijgt en hen gaat zoeken, blijken ze onvindbaar. Wat nu gedaan? ZDF, 0.25-1.50u.

A very Brady sequel (Arlene Sanford, 1996, VS). Flauwe vervolgfilm over het alles-gaat-fantastisch-gezin uit de seventies tv-serie The Brady Bunch. Deze keer wordt mama (Shelley Long) belaagd door een raconteur met onzedige motieven. BBC 1, 1.05-2.35u.

Berlin Express (Jacques Tourneur, 1948, VS). Juweeltje uit de eclectische filmografie van duvelstoejager Tourneur (1904-1977) is een na WO II in de puinhoop Duitsland opgenomen thriller waarin een netwerk van oud-nazi's met een moordcomplot de zojuist verkregen vrede tracht te ondermijnen. Met spannende treinscènes, een sfeervolle nachtclub-episode in Frankfurt en onvervalste pleidooi voor internationale samenwerking en het Marshall Plan. Morgen, BBC 2, 14.30-16.00u., zw/w.

RADIO

Kunststof. Zanger Gabriel Rios brengt meisjesharten op hol en wordt door de media bestempeld als `de Vlaamse' Manu Chao. Rios stond afgelopen zomer op Lowlands en zijn tweede single Ghostboy is veelvuldig op de radio te horen. Radio 1, 19.04-20.00u.

Componist van de week. Deze week van maandag tot en met vrijdag aandacht voor de componiste Ruth Crawford die in 1953 op 52-jarige leeftijd overleed. Zij maakte prachtige en zelden te horen muziek voor viool en piano. In 1930 kreeg zij als eerste vrouw een Guggenheimbeurs, waarmee zij uitvoerig door Europa reisde. Radio 4, 19.30-20.00u.De Avonden. Na het Gesproken Uitzicht van Johan Peeters, ontwerper in Amsterdam, bericht de dichter Alfred Schaffer uit Kaapstad. De Amerikaanse schrijfster Noreena Hertz spreekt over haar boek I.O.U (I owe you) waarin ze een pleidooi voert voor het verminderen van de schuldenlast van de Derde Wereld. Verder o.m. een bezoek aan de werkplek van beeldend kunstenaar Ida Lohman, gespecialiseerd in toverlantaarns en de classicus J.P.Guépin die commentaar geeft op de Bijbel. Geluidsrestaurateur Harry Coster laat reclame horen voor Persil en een Philips radio-gramofoon uit 1938. 747AM, 21.02-23.02u.