Soep voor Suzy's baas

Op 28 oktober stond er een leuke foto in deze krant van hondje Suzy en haar dakloze baas uit Leeuwarden. Samen met zo'n zeventig andere daklozen kreeg Suzy's baas van Sultan Kus, een Turkse restauranthoudster uit de Friese hoofdstad, een zeer uitgebreide maaltijd aangeboden. Dat was haar `goede daad' tijdens de ramadan voor de minder bedeelden in haar omgeving. ,,Beter dan geld sturen naar Turkije'', vertelt mevrouw Kus. ,,Dan wordt er daar wat gekocht voor mensen die het minder goed hebben. Maar je voelt het niet. Op deze manier is het nu tastbaar gemaakt en hebben wij hier wederzijds veel om over te praten. Dat is toch veel beter?'' En waaruit bestond die feestmaaltijd dan wel? Soep van rode linzen, gestoomde volkoren bulgur en twee vleesgerechten met groente, te weten blokjes kipfilet gesmoord met aubergine, paprika, courgette, uien en champignons en gekruide gehaktballetjes met schijfjes aardappel, reepjes ui en groene pepers uit de oven. Plus nog een salade van geraspte wortel, fijngesneden witte kool, blokjes tomaat en feta, flinters ui en zwarte olijven, dat alles aangemaakt met olijfolie en citroensap. Mevrouw Kus vertelt dat de smaak van de gerechten uit de keuken van restaurant Kaya tamelijk naturel is. ,,Bij ons worden traditionele Ottomaanse gerechten gekookt.'' Dit is haar recept voor rode linzensoep, die desondanks op smaak wordt gebracht met salça, pikante Turkse rode peperpasta. Bereiding: Week de linzen een nacht, verwijder de zwarte vliesjes die boven komen drijven uit het weekwater. Kook de linzen in vers water gaar, giet ze af en pureer ze in een roerzeef met fijne schijf. Verhit de olie in een ruime soeppan en fruit daarin uien en knoflook tot ze zacht en geurig worden. Voeg de bouillon toe, de gepureerde linzen en de salsa. Laat nog 15 minuten zachtjes doorkoken in vrijwel gesloten pan op laag vuur. Pureer de soep met een staafmixer of in een blender of keukenmachine zodat een gebonden linzensoep wordt verkregen. Breng op smaak met zout en strooi de peterselie er vlak voor het serveren overheen.

Morgen: knolselderijsalade.

    • Florine Boucher