Rondhangen

De laatste weken is het rustiger. Twee jaar lang hebben jongeren vrijwel dagelijks voor de deur van het Chinees-Indische restaurant aan de Zacharias Jansenstraat gehangen. De eigenaresse wijst naar een beschadigd muurtje op het plein voor de deur. ,,Daar zaten ze meestal.'' Vuurwerk afsteken. Herrie met scooters maken. Afval weggooien. Drinken. Blowen. Dealen. ,,Als ik er iets van zei, was het antwoord dat dit plein niet van mij was.'' Soms belde de buurt de politie. ,,Die kwam meestal veel later. En als de politie kwam, liepen de jongeren hard weg.''

Een vaste klant mengt zich in het gesprek. ,,Het was bedreigend en intimiderend. Oudere mensen durfden hier niet naar binnen. Dat vinden die jongeren leuk.'' Zelf durven ze niet met hun naam in de krant.

Een buurvrouw wordt erbij geroepen. Haar woning grenst aan een poortje. Daar hingen de jongeren vaak rond tot diep in de nacht. ,,Staan ze te piesen.'' Als je er iets van zegt, wordt het alleen maar erger. ,,Gooien ze bierblikjes door het wc-raampje.'' Of ze schelden je uit. De vrouw voelt zich bedrogen door de woningcorporatie. ,,Ik wil hier zo snel mogelijk weg.''

De laatste weken is het rustiger geworden. Gemeente en politie hebben de klachten van de wijk serieus genomen. Er is een samenscholingsverbod van kracht. Wie rondhangt, krijgt een boete. ,,We hebben veel met deze wijk te stellen'', zegt wethouder Albert de Vries. Nieuw-Middelburg is een probleemwijk geworden die, zoals door de bouw van een winkelcentrum, ,,nieuwe kansen'' moet krijgen. Sinds twee weken hebben de jongeren bovendien een jeugdhonk, 't Trefpunt. Een voormalig verenigingsgebouw op driehonderd meter afstand van de hangplek voor het Chinese restaurant is door de jongeren zelf vertimmerd en opgeknapt.

Op naar 't Trefpunt. De bezoekers vinden het honk wel oké. Alleen te weinig open. ,,Het zou elke avond open moeten.''

Maar daarvoor zijn weer te weinig sociaal-cultureel werkers en vrijwilligers. ,,Ik heb mijn werk en ook nog een privé-leven'', zegt een van de vrijwilligers, René Koster, die veel werk aan het honk heeft verzet en deze vrijdagavond in goede banen leidt.

Luide muziek uit de geluidsboxen. Disco. Zwijgend drommen jongeren samen om een televisie met computerspelletjes. Achter de bar wordt fris en snoep verkocht. Buiten zitten jongeren te roken. Scooters rijden af en aan.

,,Overdreven'', vinden de jongeren de aandacht van de politie. Een van hen kreeg onlangs een boete van negentig euro omdat hij bleef rondhangen bij de Chinees. ,,Betaalt mijn moeder.''

Dit jeugdhonk is prima, vinden ze. ,,Maar overlast hou je altijd.'' Ze wijzen naar de overkant van de straat. Daar staan flats. Een meisje toont een zwartgeblakerde buitenmuur. ,,In brand gestoken.'' Vorige week zondag, 's ochtends om zeven uur. De brandweer was er net op tijd bij om de schade te beperken. Tja, zeggen de jongeren, wie doet zoiets. ,,Wij niet!''

    • Arjen Schreuder