Ritsma de grote verliezer bij NK

Rintje Ritsma was de grote verliezer van de NK afstanden. De viervoudig wereldkampioen wist zich op de 1.500 en de 5.000 meter niet te plaatsen voor de komende wereldbekerwedstrijden in Hamar en Berlijn en besloot gisteren de 10.000 meter in Assen niet meer te rijden. ,,Ik heb geen zin in rondjes van 35 of 36 seconden'', verklaarde hij.

De 34-jarige Ritsma heeft zijn hoop nu gevestigd op de NK allround die half december in Heerenveen worden gehouden. Hij heeft eerder verklaard dat hij na een mislukt optreden in Thialf zijn carrière waarschijnlijk zal beëindigen. Via de NK allround hoop hij zich voor de EK en WK allround te plaatsen.

Ritsma eindigde vrijdagavond op de 5.000 meter nog op een teleurstellende tiende plaats. Hij verloor toen bijna veertien seconden op afstandswinnaar Bob de Jong. Gisteren kwam de veteraan van TVM er ook op de 1.500 meter niet aan te pas. Ritsma eindigde als 25ste en verspeelde ruim zes seconden op winnaar Beorn Nijenhuis.

,,Dit was de slechtste wedstrijd van het seizoen'', wist de voormalige specialist op de schaatsmijl. ,,Ik wilde hier graag voor een verrassing zorgen, maar deze tijden liegen niet. In de training ging het goed, nu was de souplesse helemaal zoek.''

De resultaten van Mark Tuitert en Jochem Uytdehaage vielen ook tegen. Tuitert werd na een vierde plaats op de 1.000 meter gisteren teleurstellend zesde op de 1.500 meter. Hij was ruim twee seconden langzamer dan Nijenhuis. Vrijdagavond was de Europees kampioen nog als twaalfde geëindigd op de 5.000 meter. Tuitert zei zich nog geen zorgen te maken. ,,De Amerikanen reden vorig jaar om deze tijd ook niet goed en werden een paar maanden later eerste en tweede op de WK.''

Uytdehaage is nog niet hersteld van een zware autocrash van eind september. Hij liep daarbij brandwonden op en is mentaal nog niet hersteld van de klap. De tweevoudig olympisch kampioen van Salt Lake City werd dertiende op de 1.500 meter, dezelfde klassering als vrijdagavond op de 5.000 meter. Op de afsluitende 10.000 meter eindigde hij gisteren als zesde, goed genoeg voor een ticket voor de wereldbekerwedstrijden. Hij was al genomineerd.

Bob de Jong won na de 5.000 meter ook de 10.000 meter. Hij was gisteren op de slotafstand anderhalve seconde sneller dan Gianni Romme, wiens gereden baanrecord van 13.36,68 minuten werd verbeterd in 13.35,68.

Bij de vrouwen won sprintster Marianne Timmer na de 500 meter ook met overmacht de 1.000 meter. Op de 1.500 werd ze gisteren tweede achter Renate Groenewold. Deze wereldkampioene verloor op haar beurt nipt van Gretha Smit op de 3.000 meter. Op de 5.000 bleef Jenita Hulzebosch haar zusje Gretha Smit weer net voor.