Remkes: Donner is te terughoudend

Minister Remkes van Binnenlandse Zaken (VVD) vindt dat zijn collega Donner (Justitie, CDA) niet ver genoeg wil gaan bij het aanpassen van de wet aan de terreurdreiging. Het kabinet werkt aan noodwetgeving tegen terreur na de moord op Theo van Gogh.

Donner heeft volgens Remkes ,,sneller de neiging'' de grenzen van de bestaande wetten te onderstrepen. ,,Ik zeg dan: maar die kun je toch veranderen als je een probleem moet oplossen?'' Remkes zegt vandaag in deze krant dat hij en Donner ,,heel verschillend'' zijn.

Remkes zegt dat hij het eens is met VVD-fractieleider Van Aartsen, die het kabinet aanspoort meer daadkracht te tonen bij het aanpassen van het strafrechtsysteem om moslim-extremisme aan te pakken. Van Aartsen vindt dat ,,nog moet blijken'' of Remkes zelf voldoende gevoel van urgentie heeft, aldus zijn woordvoerder.

Remkes zegt verder dat hij het ,,vervelend'' vindt dat hij in de beeldvorming de tweede viool speelt, achter Donner, bij de aanpak van crisisbeheersing en terrorismebestrijding. Hij onderstreept dat ,,maar één minister verantwoordelijk'' is voor het optreden van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), ,,en dat ben ik''. Als hij overlegt met burgemeesters, politiecommissarissen of andere gezagsdragers, is er volgens Remkes over de verantwoordelijkheden ,,geen enkel misverstand''.

Volgens VVD-coryfee H. Vonhoff heeft Remkes ,,onvoldoende getaxeerd'' wat er de gevolgen van zijn dat de coördinatie van de terreurbestrijding is gelegd bij Justitie. ,,Er hoort bestuurlijke coördinatie plaats te hebben. Daarvoor is Binnenlandse Zaken. Justitie is er voor de uitvoering.''

Portret Remkes: pagina 2