Reed in bio-informatica

Het investeringsfonds van uitgever Reed Elsevier stopt 5 miljoen Britse pond (7,2 miljoen euro) in het Britse bedrijf Inpharmatica, dat informatie verzamelt en bewerkt voor de ontwikkeling van medicijnen tegen ziektes als aderverkalking, kanker en diabetes. Reed probeert hiermee meer toegang te krijgen tot de markt van de farmaceutische bedrijven. ,,We verkopen onze producten tot nu toe voornamelijk aan bibliotheken en studenten'', zegt Kevin Brown, die partner is van Reed Elsevier Ventures, een investeringsfonds dat in 2000 is opgericht.

Inpharmatica ontwerpt nieuwe medicijnen via de computer, en maakt daarbij gebruik van enorme databases op het gebied van genetica, eiwitanalyse en chemie. Farmacieconcerns als Pfizer, Sanofi-Aventis en Procter&Gamble hebben al contracten gesloten met het bedrijf, en hopen zo het vaak moeizame en kostbare proces van medicijnontwikkeling te versnellen.

Inpharmatica biedt een deel van zijn kennis aan via een soort softwarepakket. Voor de distributie daarvan heeft het begin dit jaar een overeenkomst getekend met het Amerikaanse concern MDL

Information Systems, een dochteronderneming van Reed Elsevier.