Onrust in Ivoorkust

De circa veertig Nederlanders in Ivoorkust hebben gisteren het advies gekregen van Buitenlandse Zaken om voorlopig binnen te blijven in verband met het oplaaiende geweld in het West-Afrikaanse land.

Er zijn vooralsnog geen plannen voor evacuatie van de Nederlanders in Ivoorkust, zo maakte een woordvoerster van Buitenlandse Zaken bekend. De ambassade in Ivoorkust probeert zo goed mogelijk contact te houden met de Nederlanders ter plaatse.

Op de website van Buitenlandse Zaken wordt mensen, die een reis naar Ivoorkust overwegen, aangeraden dat slechts in zeer noodzakelijke gevallen te doen. Het reizen buiten Abidjan, waar de meeste Nederlanders verblijven, wordt ten sterkste afgeraden.

Het afgelopen weekeinde werden onder meer tien Franse militairen in Ivoorkust gedood bij een aanval door het leger van Ivoorkust. Minister Bot (Buitenlandse Zaken) heeft president Gbagbo gisteren zijn verontwaardiging overgebracht over het incident. Hij herinnerde de president eraan dat zijn regering zich dient te houden aan een wapenstilstand die werd bereikt met rebellen in het land.