Nieuwe vorm terrorisme

Amerikaanse en internationale media doen uitgebreid verslag van het verband dat de afgelopen dagen is gelegd tussen de moord op Van Gogh en moslimterrorisme. Het dagblad The Los Angeles Times noemt de moord ,,de tweede moslim-terroristische aanslag in Europa binnen een jaar'' en legt daarmee een verband met de aanslagen van 11 maart in Madrid, ook wegens de mogelijke link met Spanje door de Spaanse nationaliteit van een van de opgepakte verdachten.

Nederland realiseert zich dat de moord niet zomaar een criminele daad is, maar een vorm van terrorisme, schrijft de Wall Street Journal vandaag. ,,Vóór de aanval van dinsdag geloofden onderzoekers dat de bedreigingen het werk van enkele geïsoleerde extremisten waren, maar nu geloven zij dat er meer betrokkenen zijn.'' Veel media wijzen hierbij ook op de verschillende incidenten bij Nederlandse moskeeën afgelopen weekend en de arrestaties die plaatsvonden in verband met bedreigingen aan onder andere Tweede-Kamerlid Geert Wilders. De bomaanslag op de islamitische basisschool vanmorgen wordt onder andere gemeld in The New York Times en op de website van CNN.

De Canadese krant Ottawa Citizen omschrijft de moord in het hoofdredactioneel commentaar als een nieuwe vorm van moslimterrorisme.

Het toonaangevende tijdschrift The Economist stelt dat ,,de tweede politieke moord in twee jaar'', ondanks de veroordeling door moslimorganisaties, een grotere botsing tussen de allochtone en autochtone gemeenschap uitlokt. De moord komt, volgens het weekblad, op een moment dat de Nederlanders nadenken over de sociale bindingen in hun land. ,,Na de moord zullen meer mensen bang zijn dat hun moslimburen hun waarden niet delen.''

De International Herald Tribune is stelliger: ,,Zowel Fortuyn als Van Gogh lieten zich zeer kritisch uit over de islam. De moorden op hen hebben een verzet teweeggebracht tegen buitenlanders in het algemeen en moslims in het bijzonder.''