Nieuwe arrestaties in zaak moord op Theo van Gogh

In de zaak van de moord op Theo van Gogh heeft de Amsterdamse politie afgelopen vrijdag nog een Marokkaan gearresteerd en diens woning doorzocht. Voor bedreigingen aan het adres van Tweede Kamerlid Geert Wilders zijn op dezelfde dag twee mannen opgepakt door de Nationale Recherche.

De Marokkaan in de zaak-Van Gogh is 23 jaar oud. Hij wordt net als de eerdere arrestanten verdacht van het lidmaatschap van een criminele organisatie, mogelijk met terroristisch oogmerk, en van ,,samenspanning'' om Van Gogh, VVD-kamerlid Ayaan Hirsi Ali ,,en of anderen'' te vermoorden. Wat de relatie van de nieuwe verdachte met Mohamed B. is, wilde het openbaar ministerie in Amsterdam vanmorgen niet zeggen.

De aanhoudingen rond bedreigingen van Wilders vonden vrijdagavond plaats in Amsterdam en Bergen op Zoom. De twee Nederlandse mannen (20 en 23) zouden het Kamerlid in een filmpje op internet hebben bedreigd met onthoofding. Ook zij worden verdacht van deelneming aan een criminele organisatie. In Amsterdam doorzocht de politie drie woningen en een pizzarestaurant, in Bergen op Zoom een woning. Daarbij werden pamfletten gevonden met teksten als ,,dood aan de ongelovigen''.

Het dreigement tegen Wilders, dat op 10 oktober op een MSN-groep verscheen, was een aanpassing van een jihad-video van de terreurgroep Tawheed wal Jihad van de Jordaanse terrorist in Irak, Al Zarqawi. In het filmpje wordt gesteld dat Wilders dient te worden onthoofd en dat de beloning daarvoor `het paradijs' zou zijn. Eerder werd het Kamerlid Hirsi Ali op een vergelijkbare MSN-site met de dood bedreigd. Een 22-jarige Marokkaanse Nederlander werd hiervoor op 27 oktober veroordeeld tot negen maanden cel.

De twee mannen die vrijdag in de zaak-Van Gogh zijn vrijgelaten zijn buren van Mohammed B. Beide neven wonen in de Marianne Philipsstraat in Amsterdam-West. De politie heeft hun woning op dinsdag, de avond na de moord op Van Gogh, tweeënhalf uur lang doorzocht. Volgens buurtbewoners is de politie die avond niet in het huis van Mohammed B. zelf naar binnen geweest. Dat gebeurde enkele dagen later. Het OM in Amsterdam ontkent een vergissing gemaakt te hebben tussen de twee woningen. ,,We hadden wel degelijk voldoende informatie om de woning binnen te gaan,'' aldus een woordvoerster. De rechter-commissaris heeft echter besloten de twee mannen niet langer vast te houden omdat er ,,onvoldoende ernstig bezwaar'' tegen de verdachten bestond. Het OM wil niet zeggen of de twee buren van Mohammed B. nog steeds verdacht zijn: ,,Het onderzoek loopt nog. Afgelopen vrijdag waren ze voor ons in ieder geval voldoende verdacht om voor te geleiden.'' Zaterdagavond heeft de politie het tuintje van Mohammed B. afgegraven.