Niet langer tolerante natie

De Britse kranten vrezen dat het afgelopen is met de tolerantie in Nederland. ,,De moord die de Nederlandse ruimdenkendheid kapotsloeg'', kopte de liberale krant The Observer gisteren.

Nederland mocht dan eeuwenlang de grootste lamp van de Europese verlichting zijn, nu dooft dat licht, aldus The Sunday Times gisteren. De scheiding in de Westerse wereld loopt volgens The Sunday Times niet tussen religieuzen en niet-religieuzen, maar tussen (niet-)gelovigen die tolerant zijn en gelovigen wier geloof tolerantie afwijst. ,,We staan plotseling met z'n allen voor de taak om deze scheiding aan te pakken'', stelt The Sunday Times.

De Nederlandse traditie van gematigheid en zelfcensuur brokkelt door de moord op Van Gogh af. Dat schrijft de Britse krant The Observer gisteren. De Nederlandse overheid pleit voor het uitwijzen van 25.000 illegalen en wil Nederlandse taalles voor allochtonen verplicht stellen. Het Ministerie van Justitie wil de Nederlandse nationaliteit afnemen van allochtonen die veroordeeld zijn voor terroristische feiten.

The Sunday Times citeert de minister voor Vreemdelingenzaken Rita Verdonk: ,,Marokkaanse immigranten hebben nooit de Nederlandse waarden geleerd.'' Voor The Sunday Times is het duidelijk waarom niet: ,,Moslims keren zich af van de Nederlandse samenleving waar prostitutie, drugs en homohuwelijken geaccepteerd zijn. Tegelijkertijd is de Nederlandse tolerantie tegenover immigratie en religie sterk afgenomen.''

,,Het is de tweede moord op een publiek figuur die kritisch was voor de islam'', zegt The Times zaterdag.

De Britse kranten vergelijken Van Gogh met Fortuyn. Zoals Fortuyn had ook Van Gogh een voorliefde voor het maken van shockerende uitspraken, aldus The Observer.

Maar anders dan bij Fortuyn wordt de verdachte gelinkt met een lid van een terroristische groepering, meldt The Financial Times. De krant vreest dat de moord andere terroristische groepen in Europa op ideeën brengt.