Niet immuun voor aanslag

Sinds Theo van Gogh afgelopen dinsdag werd vermoord, besteden de Vlaamse media onafgebroken aandacht aan de kwestie. De Standaard zette vorige week woensdag al meteen de toon door de eerste acht pagina's van de tabloid-krant voor nieuws en achtergronden in te ruimen. Andere Vlaamse media deden weinig onder voor De Standaard.

In de Franstalige pers haalde de moord op Van Gogh niet eens de voorpagina's. Dat heeft niet alleen te maken met het feit dat Nederland voor Wallonië in mentaal opzicht een stuk verder ligt dan voor Vlaanderen. Waalse politici en media zien botsingen met islamitische minderheden meer als Vlaams dan een Waals probleem, waarbij wordt verwezen naar het extreem-rechtse Vlaams Blok.

Volgens Vlaamse commentatoren is België niet immuun voor een aanslag als in Amsterdam. Eerder werden in België al islamitische terroristen veroordeeld en de regering kondigde een actieplan aan. Tegelijkertijd wordt vastgesteld dat het publieke debat in Nederland, niet alleen over islamieten, de laatste tijd veel harder is dan in België. ,,Sinds de moord op Fortuyn lijkt de geest wel uit de fles'', aldus De Tijd. Het dagblad spreekt van een algemene ,,verruwing''. In diverse media wordt geconstateerd dat in België niemand islamieten in de termen van Van Gogh (`geitenneukers') heeft bejegend.

Gevoelens tegen de islamitische minderheid zijn in zekere zin gekanaliseerd door het extreem-rechtse Vlaams Blok, dat in de peilingen de grootste partij van Vlaanderen is. Voorzitter Frank Vanhecke greep dit weekeinde de ' oorlogsverklaring' van Den Haag tegen islamitische fundamentalisten aan om zijn partij te verdedigen na een veroordeling door de rechter wegens racisme.

De moord op Van Gogh heeft ook het debat onder moslims doen oplaaien. Volgens de sociaal-democratische senator Mimout Bousakla moet de koepelorganisatie `moslim-executieve' als officiële gesprekspartner met de overheid verdwijnen, omdat gematigden en vrouwen er niet aan bod komen. ,,In plaats van tot massale kritiek op deze moord op te roepen deed de executieve niets,'' zo zei ze.