Musicalster Howard Keel (85) overleden

Howard Keel, die bekend werd als musical-ster en later wereldberoemd als Clayton Farlow in de tv-serie Dallas, is zondagochtend op 85-jarige leeftijd overleden. Hij was de breedgeschouderde bariton in grote musicalfilms van de jaren vijftig, zoals Seven brides for seven brothers, Annie get your gun, Rose Marie, Showboat, Kiss me Kate en Calamity Jane. Keel, die eigenlijk Leek heette, was een mijnwerkerszoon uit Gillespie, Illinois, die pas op zijn twintigste via een toevallige kennis met de muziek in aanraking kwam. Hij begon als zingende ober in Los Angeles, maakte zijn musicaldebuut in 1946 in Oklahoma en verscheen in 1950 in zijn eerste film. Toen zijn carrière in 1981 bijna voorbij leek, werd Keel gevraagd voor Dallas. Na de dood van Jim Davis, die de rol van Jock Ewing speelde, hadden de makers behoefte aan een nieuwe tegenspeler voor de schurkachtige J.R. die het middeplunt van de serie vormde. Speciaal voor Keel werd toen de rol van Clayton Farlow, echtgenoot van Miss Ellie, gecreëerd. ,,Opeens was ik bekender dan ooit tevoren,'' zei hij. Keel bleef bij Dallas tot het eind, in 1991, en trok zich daarna terug.