Moskeeën doelwit

Dit weekeinde waren moskeeën op verschillende plaatsen doelwit van brandstichting of vernieling. Een overzicht.

Een moskee aan de Boezemdwarsstraat in Rotterdam-Oost bleek gisterochtend te zijn volgeplakt met pamfletten met varkenskoppen en beledigende teksten. Mensen van de moskee hebben de tientallen A4'tjes verwijderd. De politie nam een aantal exemplaren mee en heeft de zaak in onderzoek.

In Rotterdam-West is zondagochtend brand gesticht bij de Mevlana-moskee. Een pallet werd tegen een deur gezet en in brand gestoken. Alleen de deur raakte beschadigd. De politie hield later in verband hiermee een 24-jarige man uit Capelle aan den IJssel aan.

In Breda is in de nacht van zaterdag op zondag ook geprobeerd een moskee in brand te steken. De moskee aan de Archimedesstraat wordt verbouwd. Onbekenden hadden isolatiemateriaal achter het gebedshuis in brand gestoken. Toen de politie arriveerde, was het vuur al gedoofd.

In Huizen heeft de politie drie verdachten tussen 19 en 26 jaar aangehouden die probeerden brand te stichten in de An-Nasr-moskee. Volgens de politie werden ze in de nacht van vrijdag op zaterdag door leden van de moskee betrapt terwijl ze de brandstichting voorbereidden.

Een moskee in Veghel is in de nacht van woensdag op donderdag beklad met leuzen als `WP' (`white power'), `Holland ons land' en hakenkruizen.

In Amsterdam is het kantoor van Emcemo (Euro-Mediterraan Centrum Migratie en Ontwikkeling) beklad met rode verf. De Stedelijke Marokkaanse Raad heeft gisteren aangifte gedaan.