Minister: Servië glijdt af

Servië glijdt ,,politiek en geestelijk op tragische wijze af naar de tijd van de vroegere president Slobodan Miloševic''. Dat zei gisteren de minister van Buitenlandse Zaken van de unie Servië en Montenegro, Vuk Draškovic. Zijn kritiek gold zowel de Servische regering als de leiding van de politie en het leger.

Op een bijeenkomst van het bestuur van zijn partij, de Servische Vernieuwingsbeweging SPO, verwees Draškovic naar de weigering van de Servische leiding samen te werken met het Joegoslavië-tribunaal en naar de mysterieuze dood van twee soldaten in een zeer geheime legerkazerne op 5 oktober als aanleiding voor zijn kritiek. Hij zei dat de Servische leiding leger- en politiegeneraals blijft beschermen die door het Joegoslavië-tribunaal zijn beschuldigd van oorlogsmisdaden in Kosovo. De Servische leiding, aldus Draškovic, stelt het lot van de generaals boven dat van het volk en de staat.

Naar aanleiding van de met veel speculaties omringde moord op de twee soldaten zei Draškovic: ,,Onze soldaten worden vermoord bij mysterieuze toegangen tot ondergrondse schuilplaatsen – en dan zegt men dat ze elkaar hebben doodgeschoten. Men verbergt een misdrijf met leugens en nieuwe misdrijven.'' Hij noemde de Servische geheime dienst BIA ,,een draak'' waarvan de nek moet worden omgedraaid. Maar ,,alle plekken waar licht de duisternis zou moeten doorbreken worden beschermd met de zegels van het staatsgeheim'', aldus de minister.

Draškovic' SPO maakt deel uit van de regerende coalitie in Servië. De drie andere partijen in die coalitie hebben zijn kritiek met schouderophalen afgedaan. Men weet de kritiek aan het feit dat Danica Draškovic, de vrouw van de minister en prominent in de SPO, niet zoals ze hoopte directeur van het Veiligheidsinstituut – onderdeel van de geheime dienst BIA – is geworden.

Danica Draškovic wilde vanuit die positie naar eigen zeggen de BIA ,,opblazen'', omdat de geheime dienst na de val van Miloševic niet is gezuiverd en – volgens haar – nog vol zit met Miloševic-getrouwen die in het verleden oorlogen ontketenden en opposanten vermoordden.