Majestic Scene

Een Nederlandse rockgroep die het aandurft uit vrije wil de vergelijking met Radiohead en R.E.M aan te gaan, staat sterk in zijn schoenen. Majestic Scene uit Tilburg ging niet over één nacht ijs en ontwikkelde in vijftien jaar een eigen geluid dat stevig is geworteld in de traditie van rock, soul en country. Wat oudere jongens zijn het, die op hun derde album Soulcorruption zowel volwassen als inventief klinken in de manier waarop ze de rockhistorie naar hun hand zetten.

Majestic Scene munt uit in beheerste nummers. Die zouden om hun slepende tempo en de donkere sfeer in het `stonerrock'-genre passen, ware het niet dat zanger Joop van der Kuip er zijn soulvolle saxofoonspel aan toevoegt. Een saxofoon geeft in rock vaak aanleiding tot solistisch gefreak, maar niet hier. Luister naar het economisch gearrangeerde Tragic rising, waarin de ad hoc-blazerssectie puntige accenten in de stijl van Morphine en Otis Redding laat horen. Tien sterke nummers krijgen op de valreep nog een overdosis pretentie mee in Mr Reckless, een gesproken tekst met geluidseffecten uit een toneelstuk, waaraan de bandleden meewerkten. Maar in hun popnummers zijn ze on-Nederlands goed.

Jan Vollaard

Majestic Scene: Soulcorruption (Sonny Weissmuller/Konkurrent)