Machtsstrijd vol intriges rond Arafats ziekbed

Rond het Parijse ziekbed van Arafat speelt zich een absurdistisch schouwspel af. Het gaat gepaard met mediazruzies en intriges. Veel Palestijnse leiders duiken nu op in de Franse hoofdstad.

Geheel in lijn met zijn theatrale leven speelt zich rondom het ziek- of sterfbed van de Palestijnse leider Yasser Arafat een absurdistisch schouwspel af, met mediaruzies, intriges en geruchten. De meeste commotie veroorzaakte vanochtend vroeg Suha Arafat, de echtgenote van Arafat.

Via het tv-station Al-Jazira riep de Palestijnse first lady de bevolking met overslaande stem op waakzaam te zijn. ,,Zij proberen Abu Ammar levend te begraven'', zei Suha (40) in een telefonisch gesprek vanuit Parijs en gebruikte voortdurend Arafats nom de guerre Abu Ammar (De vader van de bouwer). ,,Ik smeek jullie bewust te worden van de omvang van de samenzwering. Ik doe een beroep op het hele Palestijnse volk waakzaam te zijn. Abu Ammar is niet dood, hij leeft. Hij zal terugkeren naar het thuisland. God is groot.''

In Ramallah groeide de afgelopen dagen al de ergernis over de verschijning van Suha in het regeringskwartier, de muqataa, waar zij zich de afgelopen jaren geen enkele keer liet zien. Vanochtend konden woordvoerders en ministers zich niet meer inhouden. ,,Zij denkt dat president Arafat haar particuliere bezit is. Deze vrouw heeft zich in al die jaren van de intifadah niet laten zien. Het Palestijnse volk kent haar niet eens'', brieste onderminister Sufian Abu Zaida tegen iedere, zelfs ook Israëlische, journalist.

Suha is door ministers, medewerkers en de media altijd beschouwd als een vreemd, ongewenst verschijnsel. Tijdens haar verblijf met Arafat in de Gazastrook baarde zij opzien met haar geblondeerde haren, haar Grieks-orthodoxe religie, haar kritische uitspraken over het onderdrukken van vrouwenrechten en de gloednieuwe, blauwe BMW waarmee zij allerminst devoot door de straten en sloppen van Gaza-stad reed. En natuurlijk werd er later over haar welstand in Parijs, de maandelijkse toelage van 100.000 dollar uit onduidelijke fondsen, nergens zoveel geroddeld als in Ramallah en Gaza-stad.

Maar als echtgenote van Arafat is Suha de enige die volgens de Franse wet bepaalt wat er wel en niet over de toestand van haar man naar buiten wordt gebracht. Zij besloot dat de woordvoering niet langer door de Palestijnse vertegenwoordigster, maar door een Franse militaire arts werd gedaan, die zeer karig is met informatie.

Toch menen de Palestijnse leiders te weten dat `Mister Palestine' op sterven na dood is: hij zou met hart-, long-, en andere apparatuur in leven worden gehouden. Dat was ook de boodschap van Mohammed Dahlan, sterke man van Fatah in de Gazastrook, die als enige met Arafat was meegereisd naar Parijs en zondag terugkeerde in Ramallah.

Premier Ahmed Qurie en algemeen-secretaris van de PLO, oud-premier Mahmoud Abbas, besloten na overleg met Dahlan vandaag naar Parijs te gaan om, zo werd gezegd, poolshoogte te nemen en overleg te voeren met de Franse regering. Niemand weet echt wat Arafat mankeert, de geruchten in de Palestijnse gebieden sluiten geen enkele ziekte uit, ook aids niet. Informeel werd in Ramallah de reis naar Parijs gepresenteerd als hun laatste gang naar Arafat, waar zij afscheid zouden nemen van de man die zij hun leven lang hebben gediend. Hij zou vervolgens kort daarna losgekoppeld worden van de hart-longmachines en andere apparatuur. Zijn overlijden zou in Parijs worden bekendgemaakt en Qurie en Abbas, oude strijdmakkers van Arafat, zouden het stoffelijk overschot dan terug naar Palestina begeleiden.

Enkele uren voordat zij per helikopter naar Amman en vervolgens een lijnvlucht naar Parijs zouden nemen, kwam Suha in actie. Zij werkt niet mee aan het gedachte scenario. Eerst werd de reis vanochtend afgezegd, maar later kwam de aankondiging dat de uitlatingen van ,,zuster Suha'' (Qurie) werden betreurd en dat de twee leiders van de Palestijnen morgen naar Parijs gaan.

In de Franse hoofdstad is opeens ook PLO-leider Farouk Kaddoumi opgedoken, de enige PLO-man die in 1994 in Tunesië achterbleef en geldt als een havik, die niet met Arafat naar Gaza-stad wilde reizen, omdat hij tegen de Oslo-akkoorden was. Ook de financiële man van de PLO en van Arafat, Mohammed Rashid, directeur van de Palestinian Commercial Services CO. en van Arafats investeringsfondsen is in Parijs aangekomen.

Hun plotselinge aanwezigheid in de buurt van het ziekbed heeft het vermoeden gevoed dat er zich een machtsstrijd afspeelt in de oude garde rondom Arafat en dat er tegelijkertijd ook afspraken worden gemaakt over verdeling van Arafats vermogen, dat geschat wordt op één miljard dollar.

    • Oscar Garschagen