Lowe zingt met zoete zelfspot

Een van de liedjes van Nick Lowe heet I Knew The Bride (When She Used To Rock & Roll). Het nummer zou inmiddels op hem zelf kunnen slaan. Er was een tijd dat Nick Lowe, nu 55 jaar, zijn hand niet omdraaide voor een knieën-knikkend mopje rock 'n' roll. Maar tegenwoordig heeft hij geen zin meer in het gedoe met muzikanten. Lowe treedt op voor een publiek op stoelen, in zijn eentje en met een akoestische gitaar. Aan die gitaar ontlokt hij geen wonderen. Hij speelt erop als een jongen met een tennisracket voor de spiegel: met zijn linkerhand in één positie glijdend over de hals, ritmisch en achteloos.

Zo makkelijk gaat hem alles af. Nick Lowe, voor altijd onsterfelijk dankzij liedjes als What's So Funny Bout Peace, Love & Understanding, Cruel To Be Kind en het door Johnny Cash beroemd gemaakte The Beast In Me, liet horen dat hij ook met alleen een gitaar en zijn door Amerikaanse country beïnvloede stembuigingen associaties kan oproepen met onbezonnen rock 'n' roll. Maar gisteravond in de uitverkochte Kleine Komedie speelde hij vooral de rustiger nummers uit zijn oeuvre. Goed verstaanbaar verhaalde hij over de fantoompijn van een gewezen liefde, met regels als `There's a hollow in the bed' (where your body used to be), en de zoektocht van de vrijgezel in het grappige Has She Got A Friend?

Met zijn haar in een sneeuwwitte kuif en nog altijd de blik van een verwaaide roofvogel, staat Lowe voor de zaal alsof het een Engelse pub is; ontspannen pratend met het publiek, en vol zelfspot in de aankondigingen. Zijn oude vriend en mede-muzikant Geraint Watkins kwam nog even meedoen op piano. Samen speelden ze Half A Man And Half A Boy, dat liet horen dat Lowe nog weet hoe rock 'n' roll moet klinken.

Toen iemand uit de zaal riep dat hij geen droevige liedjes meer moest spelen, antwoordde Lowe: ,,Oh, but sad is the new happy'', en ging rustig door met zijn bitterzoete verhaaltjes, waarvan een teder gezongen The Beast In Me uiteindelijk de bekroning was.

Concert: Nick Lowe. Gehoord: 7/11 Kleine Komedie, Amsterdam. Herhaling: 8/11 Oude Luxor, Rotterdam; 9/11 Stadsgehoorzaal, Leiden; 10/11 Oosterpoort, Groningen; 12/11 MC Frits Philips, Eindhoven; 13/11 Chassé Theater, Breda.

    • Hester Carvalho