Kritiek op Zalms `oorlogstaal'

De fracties in de Tweede Kamer pleiten voor een genuanceerd debat over de maatregelen die het kabinet neemt in de strijd tegen het terrorisme. De Kamer reageert daarmee op vice-premier Zalm (Financiën, VVD), die afgelopen vrijdag desgevraagd de term ,,oorlog'' had gebruikt in een reactie op de moord op Van Gogh.

Het CDA wil niet op deze ,,semantische kwestie'' ingaan en noemt het ,,een non-discussie''. Van Heemst (PvdA): ,,Ik begrijp wel dat in de VVD emotioneler gereageerd wordt, die voelen de bedreigingen daadwerkelijk.'' Het zou volgens de PvdA beter zijn om niet in termen van oorlog te spreken, ,,daarmee wek je de suggestie dat je kunt winnen''.

VVD-fractievoorzitter Van Aartsen had in een reactie op de moord op Van Gogh en de dreigbrief aan Hirsi Ali die de verdachte achterliet op het lichaam van Van Gogh gezegd dat de extremistische moslims ,,ons de oorlog hebben verklaard''. Zalm reageerde daar vrijdagavond op met de woorden: ,,We gaan de oorlog aan om dit soort extremisme en radicalisme te bestrijden.''

Het kabinet kondigde vrijdag een aantal maatregelen aan om extremisme en radicalisme beter te bestrijden. Zo krijgt de AIVD extra geld en worden meer mensen beveiligd. Volgens een CDA-woordvoerder ,,zou het debat moeten gaan over de maatregelen en niet om de term, dat leidt af van de zaak''.

Halsema (GroenLinks) kwalificeerde de opmerkingen van Zalm als ,,zeer ongelukkig''. Zalm suggereert volgens haar dat ,,alles geoorloofd is''. D66-voorman Dittrich vindt dat het kabinet ,,heel secuur'' moet zijn in zijn uitlatingen. ChristenUnie-voorman Rouvoet noemt de uitspraken van Zalm ,,onverstandig''.