KPN verkoopt belang Infonet

Telecombedrijf KPN ontvangt ongeveer 170 miljoen dollar (131 miljoen euro) in contanten uit de verkoop van zijn belang in het Amerikaanse bedrijf Infonet, een wereldwijde leverancier van spraak- en datadiensten. De koper van het belang is BT Group, dat Infonet in zijn geheel overneemt. KPN had 18 procent van de onderneming in handen. De andere aandeelhouders van Infonet zijn onder meer het Spaanse Telefónica, het Zweeds-Noorse TeliaSonera en het Zwitserse Swisscom.

BT, het voormalige British Telecom, betaalt 965 miljoen dollar voor zijn nieuwe aanwinst. Infonet is een Californisch bedrijf dat wereldwijde telecomdiensten aanbiedt aan multinationals in 180 landen. Belangrijke klanten zijn onder meer HP, Nestlé, DHL, Siemens, Bayer en Hilton.

De overname van Infonet past in de strategie van BT om zich om te vormen tot een bedrijf in ,,IT en netwerkdiensten'' verklaarde de Nederlandse bestuursvoorzitter B. Verwaayen. BT verwacht uiteindelijk 150 miljoen dollar aan besparingen door de overname. BT heeft net zoals KPN last van de dalende inkomsten uit het vaste netwerk in Engeland en wil dat compenseren met zakelijke telecomdiensten. Infonet was het afgelopen boekjaar verliesgevend.

Verwaayen zat eerder in de raad van bestuur van KPN. Vervolgens vertrok hij naar de Amerikaanse producent van telecomapparatuur Lucent. Toen het bij dit bedrijf bergafwaarts ging stapte hij over naar BT Group.

KPN verklaarde vandaag zich vooral te richten op zijn activiteiten in de mobiele telefonie in Nederland, Duitsland en België en op zijn divisie vaste telefonie in Nederland. Financieel bestuurder M. Smits zegt in een vraaggesprek met Het Financieele Dagblad dat overnames geen prioriteit hebben. ,,Nederland, Duitsland en België tellen samen honderd miljoen consumenten. Dat lijkt me voorlopig ruim voldoende.''