Kosten door weinig bewegen 744 miljoen euro

De gezondheidskosten die ontstaan door het gebrek aan beweging bedroegen in 2002 naar schatting 744 miljoen euro. Sportblessures kostten ongeveer 140 miljoen euro. Bewegen en sport levert dus meer op dan het kost. Dat stellen onderzoekers van TNO Arbeid in het Trendrapport Bewegen en gezondheid dat ze vandaag aan staatssecretaris Ross-Van Dorp (Volksgezondheid) aanbieden. Vergeleken met zeven andere Europese landen is het slecht gesteld met beweging in Nederland. Alleen de Britten bewegen minder. De Duitsers doen het het best. Nederlanders bewegen meer, maar nog steeds voldoet meer dan de helft niet aan de norm van minimaal een half uur beweging per dag. Vooral twintigers, mensen die niet werken, allochtonen en mensen die een leidinggevende functie of administratieve baan hebben, verdienen extra aandacht, stellen de onderzoekers in het rapport.