Koeman haalt gelijk met vernieuwd Ajax

Wie gisteren de basisopstelling zag van Ajax voor het duel met Willem II, kon de simpele conclusie trekken dat trainer Ronald Koeman het merendeel van de Nederlandse internationals in zijn selectie had geslachtofferd om uit het dal te raken. In vergelijking met de confrontatie in Tel Aviv, die uitmondde in een wanprestatie (2-1), was alleen aanvoerder Rafael van der Vaart niet verbannen. De rest van het Oranjecontingent had straf. Doelman Maarten Stekelenburg, Nigel de Jong en Wesley Sneijder moesten in Tilburg op de bank plaatsen nemen. Johnny Heitinga zat zelfs op de tribune. En de Belgische international Wesley Sonck mocht niet eens met de spelersbus mee. Ook Anthony Obodai moest thuisblijven.

Koeman vond deze rigoureuze maatregelen noodzakelijk om het lek in het centrum van de verdediging te dichten. Hij wilde bovendien meer rust en routine in het elftal brengen. Dus werd doelman Maarten Stekelenburg (22) vervangen door Hans Vonk (34). In het centrum van de defensie moesten Johnny Heitinga (20) en Nigel de Jong (19) plaatsmaken voor Zdenek Grygera (24) en Julien Escudé (25). Rafael van der Vaart (21) werd een linie teruggeplaatst naar het middenveld en als centrumspits kreeg nu Yannis Anastasiou (31) de voorkeur. De na lange tijd teruggekeerde John O'Brien (27), die toch weer uitviel met een hamstringblessure, opereerde als linksback in plaats van Maxwell (23). De Braziliaan was dit keer linkshalf.

De ingrepen leken aanvankelijk slechts chaotisch spel op te leveren, maar na een eigen doelpunt van Grygera knokte Ajax, met tien nationaliteiten in de ploeg, zich op wilskracht langs Willem II. Met name de inbreng van de actieve rechtsbuiten Mauro Rosales, die twee keer scoorde, en het optreden van de ijverige Rafael van der Vaart droegen bij aan de ommekeer.

Van der Vaart probeerde achteraf te verklaren waarom Koeman het mes had gezet in het elftal. Er klonk enigszins begrip in zijn woorden voor de trainer die met deze maatregel zijn eigen positie en dat van het elftal heeft proberen te redden. ,,Wij weten ook wel dat de trainer na de nederlaag in Tel Aviv hiermee uit wanhoop heeft gehandeld'', vertelde Van der Vaart. ,,Het is natuurlijk een noodoplossing. We moesten vandaag winnen anders was er een hele nare situatie ontstaan. Maar je zag het effect toen we door een ongelukkig doelpunt achter kwamen. We raakten niet in paniek dankzij de routine in het elftal.''

Maar er waren natuurlijk ook spelers die minder genuanceerd oordeelden over de `zuiveringen' van Koeman. Heitinga, in Tel Aviv betrokken bij twee doelpunten van Maccabi, was er volgens Van der Vaart kapot van. Koeman probeerde er nog een draai aan te geven door te stellen dat de centrumverdediger de rust goed kan gebruiken. Door knieklachten was hij de laatste weken vooral tegen zichzelf aan het voetballen.

En Wesley Sneijder zou Wesley Sneijder niet zijn als hij zich niet kritisch uitliet over het feit dat ook hij aanvankelijk buiten de ploeg was gelaten. ,,Ik ben het er niet mee eens zoals het is gegaan'', aldus de Utrechter terwijl hij een passerend meisje aanhoudt om een bitterballetje te confisqueren die op een schaal verborgen lagen onder een servet. ,,Goed, we hebben verloren in Tel Aviv en er moest iets gebeuren. Maar ik vond mezelf daar niet zo slecht spelen. Bovendien stond Willem II vandaag op het programma. Dat is toch geen geweldige ploeg, hier winnen we elk jaar.'' Voor de rechtshalfpositie had Koeman inderdaad Sneijder kunnen opstellen in plaats van Steven Pienaar die al het hele seizoen onder zijn niveau speelt. ,,Maar het zijn steeds dezelfden die bij Koeman altijd spelen'', meent Sneijder. ,,Het pakt nu goed uit. De jongens die in het centrum stonden hebben het niet slecht gedaan. We zullen maar denken dat dit in het belang van de club is geweest. Wij willen verder met Koeman dus leggen we ons erbij neer.''

Wat betreft Willem II had Sneijder ook een punt. De ploeg van trainer Robert Maaskant speelde onthutsend zwak. Zelden lukte een combinatie. Veelal hoefden de Ajacieden maar te wachten tot hun tegenstanders de bal weer inleverden. Twee doelpunten van Ajax ontstonden door defensieve blunders (van Michel Kreek en Albert van der Haar). De treffer van Willem II kwam tot stand uit een vrije trap van Kreek die via de rug van Grygera, de paal en doelman Vonk in het net ging. Maaskant had geen centrumspits opgesteld, maar hoopte dat de aanvallende middenvelders Tom Caluwé en Martijn Reuser de defensie van Ajax onder druk konden zetten. Daar kwam weinig van terecht.

Koeman kondigde gisteren aan dat hij de samenstelling van het huidige elftal waarschijnlijk niet zal wijzigen. Hetgeen betekent dat ex-Heerenveen-keeper Hans Vonk het doel blijft verdedigen van Ajax. ,,En er komen nog een paar leuke weken aan'', glunderde de Zuid-Afrikaanse international. Hij doelde uiteraard op Ajax-Feyenoord van komend weekeinde, Juventus-Ajax op 23 november en Zuid-Afrika-Nigeria op 17 november om de Nelson Mandela Cup. Van derde keus achter Lobont en Stekelenburg is Vonk plotseling gebombardeerd tot vaste sluitpost. Stekelenburg heeft volgens de routinier heel professioneel gereageerd op de stoelendans. ,,De trainer wil meer ervaring en dat pakt voor mij prettig uit'', constateert Vonk. ,,Als het goed zou zijn gegaan met Ajax was ik er nooit ingekomen. Maar ik heb altijd wel gehoopt dat ik eens een kans zou krijgen. De tijd van praten is bij ons voorbij. Iedereen weet nu waar hij aan toe is. Alle spelers kunnen hartstikke goed voetballen. Maar sommigen moeten gestuurd worden. Dat ligt mij wel. Ook als het moet in het Frans of Engels.''

Willem II

1

Ajax

3

Ruststand 1-2. 13. Van Nieuwstadt 1-0, 36. Rosales 1-1, 43. Rosales 1-2, 62. Maxwell 1-3. Schds: Wegereef. Tsch: 13.100. Gele kaarten: Wau, Victoria (Willem II), Boukhari, Pienaar (Ajax).

    • Erik Oudshoorn