Hezbollah bespioneert Israël met vliegtuigje

Het Israëlische leger is in verlegenheid gebracht door de schending van het Israëlische luchtruim door een onbemand spionagevliegtuigje van de moslimextremistische organisatie Hezbollah in Libanon.

Het eenmotorige toestel, uitgerust met een camera, vloog gisterochtend enige tijd ongehinderd boven wat Hezbollah ,,bezet noordelijk Palestina en verschillende zionistische nederzettingen'' noemde.

De Israëlische luchtmacht, die vandaag werd overspoeld met kritiek van de media en van voormalige luchtmachtgeneraals, heeft een onderzoek ingesteld naar de gebeurtenis die eerst bekend werd gemaakt door Al-Manar, het televisiestation van Hezbollah in Beiroet. Ooggetuigen in Nakura, bij Nahariya in westelijk Galilea, bevestigden het spionagevliegtuigje, dat de naam Mirsad-1 (observatiepost) draagt, te hebben gehoord en gezien.

Of de Israëlische radarinstallaties het toestel hebben waargenomen, is onbekend. Er is in ieder geval niet gereageerd.

Volgens Israëlische militaire experts heeft Iran het vliegtuigje aan Hezbollah geleverd. Ze leiden dit onder andere af uit het feit dat de vorm van het gesignaleerde toestel overeenkomt met het model van de Ababil (Zwaluw in het Farsi), een model dat in Iran wordt geproduceerd sinds de jaren tachtig. Hezbollahleider Nasrallah heeft zaterdag in een interview gezegd dat zijn organisatie naar methodes zoekt om ,,de Israëlische schendingen van het Libanese luchtruim te voorkomen''.

Bewoners van Israëlische steden in het noorden van het land vrezen dat Hezbollah streeft naar de ontwikkeling van een onbemand vliegtuigje dat in staat is raketten af te vuren. Overigens is het al meer dan een jaar rustig aan de grens met Libanon, omdat Hezbollah geen raketten en mortieren op Israëlische doelen afvuurt.