CDA'ers uit club Spruyt door Wilders

Enkele prominente leden van de conservatieve Edmund Burke Stichting hebben hun lidmaatschap opgezegd. Ze reageren daarmee op berichten dat hun voorman, Bart Jan Spruyt, samen met Kamerlid Geert Wilders een politieke partij zou zijn begonnen.

Oud-premier A. van Agt en oud-Kamerlid H. Hillen, beiden van het CDA, en ChristenUnie-senator Van Middelkoop willen niet dat de Burke-stichting met de groep-Wilders wordt geassocieerd. Spruyt weerspreekt het bericht dat hij met Wilders een politieke partij zou zijn begonnen, een suggestie die vorige week gedaan werd in het televisieprogramma Nova. In een vandaag verstuurd persbericht schrijft de stichting dat dit onjuist is ,,en het bestuur van de Edmund Burke Stichting betreurt zeer dat deze indruk is ontstaan en dat enkele leden van de Raad van Aanbeveling hun functie hebben neergelegd''. Spruyt en Wilders hadden volgens Spruyt slechts willen laten zien dat ,,ons gedachtegoed een warm onthaal vindt bij Wilders''. ,,Ten onrechte is het beeld ontstaan dat de Burke-stichting een soort appendix van Geert Wilders zou zijn geworden, maar dat kan statutair niet eens'', aldus Spruyt.

Ook Wilders ontkent dat Spruyt en hij een politieke partij zouden willen oprichten. ,,We hebben veel met elkaar gesproken en zijn het in 90 procent van de gevallen met elkaar eens. Toen ik Spruyt vroeg of hij mee wilde denken over een nieuwe beweging, heeft hij daar enthousiast op gereageerd, maar hij maakt geen deel uit van mijn partij. Spruyt is gewoon een goeie vent met goeie ideeën.''

Ook Wilders betreurt het dat de Burke Stichting nu met weglopende leden wordt geconfronteerd. ,,Dat is jammer en overdreven'', zegt hij. Wilders denkt dat ,,mensen benauwd worden van het feit dat ik het goed doe in de peilingen''. Vorige week peilden Interview NSS en Maurice de Hond respectievelijk zeven en achttien zetels voor de groep Wilders, die nu een zetel telt. ,,Het zou beter zijn als iedereen wat rustiger zou reageren'', aldus Wilders.

De Edmund Burke Stichting streeft geen partijpolitieke doeleinden na, hetgeen ook expliciet in haar statuten is vastgelegd. Volgens een vandaag uitgegeven verklaring van de stichting zijn de bestuursleden van de stichting partijloos of lid van diverse politieke partijen. ,,Dit geldt ook voor de leden van onze Raad van Aanbeveling, donateurs en sympathisanten.''

De onafhankelijke Edmund Burke Stichting heeft als doelstelling ,,de conservatieve gedachtevorming te stimuleren en te bevorderen, waar zich die ook voordoet''. Een exclusieve keuze voor een politieke partij wordt daarbij niet gemaakt.