Bom ontploft bij islamitische school

Bij een islamitische basisschool in het noorden van Eindhoven is vannacht omstreeks half vier een bom ontploft die de ingang van het gebouw ernstig heeft beschadigd.

Volgens de politie zijn er geen slachtoffers gevallen. Wel sneuvelden talloze ramen van omliggende huizen. Over de motieven van de aanslag kon de politie vanochtend geen mededelingen doen. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

Het afgelopen weekeinde zijn enkele moskeeën en andere islamitische gebouwen doelwit geweest van brandstichting en vandalisme. Zo is geprobeerd de Mevlana-moskee in Rotterdam-West in brand te steken en werd een moskee in Rotterdam-Oost volgeplakt met pamfletten waarop beledigende teksten stonden. Vannacht is in Breda ook geprobeerd een moskee in brand te steken. In Huizen heeft de politie dit weekeinde drie verdachten tussen 19 en 26 jaar aangehouden die probeerden brand te stichten in de An-Nasr-moskee.

Burgemeester A. Sakkers van Eindhoven zei ,,zeer geschrokken'' te zijn door de ,,idiote daad'' vannacht bij de basisschool Tarieq Ibnoe Ziyad. Hij ziet verband tussen de explosie en de moord op cineast Theo van Gogh, afgelopen dinsdag.

Minister Van der Hoeven (CDA, Onderwijs) heeft namens het kabinet met Sakkers overlegd. Zij laat via haar woordvoerder weten bezorgd te zijn over ,,een dreigende neerwaartse spiraal'' in de samenleving. ,,Deze daad heeft een enorme impact op de kinderen, die zijn tussen de vier en twaalf jaar oud'', aldus de woordvoerder.

De `driehoek' in Eindhoven, bestaande uit de burgemeester, politie en justitie, neemt de aanslag van vannacht ,,zeer zwaar'' op. Een zogenoemd `team grootschalige opsporing' (TGO), bestaande uit 35 man, houdt zich met de ontploffing bezig. De politie gaat de islamitische gebouwen in Eindhoven de komende tijd 24 uur per dag bewaken. Sakkers heeft vandaag een gesprek met ,,de bange buurtbewoners'' en de schoolleiding.

In de afgelopen twee jaar is de islamitische basisschool in de wijk Woensel twee keer eerder aangevallen. Afgelopen zomer is geprobeerd het gebouw in brand te steken, een jaar daarvoor gooiden vandalen een molotovcocktail naar de school. Voor dat laatste vergrijp zijn de daders opgepakt. Ze zijn, zei Sakkers, ,,zwaar gestraft''. De betrokken vandalen verklaarden voor de Bossche rechtbank tot hun daad te zijn gekomen omdat ze ,,een hekel hadden aan buitenlanders''.

Het bestuur van het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes gaat deze week onderhandelen met de drie moskeeën in het stadsdeel over een contract waarin de Nour-, Moka Ghousia Masjid- en de Aya Sofya-moskeeën zich verplichten ,,extreem gedrag'' te melden en eventueel derden in te schakelen om extremisme aan te pakken. Ook staat in het contract dat het stadsdeel en de moskeeën de vrijheid van meningsuiting verdedigen en meningen die aanzetten tot strafbaar handelen hard aanpakken.

Vorige week riep de Amsterdamse wethouder Aboutaleb de Marokkaanse gemeenschap op om extremisten uit eigen kring aan te geven. De contracten die het stadsdeel nu wil gaan sluiten zijn mede een reactie op de moord van Van Gogh. Het stadsdeel was al langer bezig de moskeeën meer bij de samenleving te betrekken.

arrestatiespagina 3

Discussie in buitenland pagina 7

DEBATpagina 9