AZ zet knappe zegereeks voort

AZ heeft de indrukwekkende zegereeks van de laatste weken gisteren voortgezet. De club van de coach Co Adriaanse speelde in de eigen Alkmaarder Hout FC Utrecht met 4-0 van de mat. De uitslag was geenszins geflatteerd.

AZ toonde opnieuw aan een tegenstander snel doeltreffend onder druk te kunnen zetten. Meerdink maakte in de derde minuut van de eerste helft de openingstreffer, Perez scoorde in de zesde minuut van het tweede bedrijf. In de slotfase drukten de invallers Nelisse en Lindenbergh het krachts- en klasseverschil uit.

Andermaal kreeg Adriaanse de vraag of dit AZ kampioen kan worden. Net als vorige week zei de coach: ,,In theorie wel, in de praktijk niet.''

Geheel volgens de sobere maar uitermate doeltreffende huisstijl won PSV gisteren bij FC Den Bosch (0-3). Arbiter Luinge voorkwam dat de aanwezige toeschouwers helemaal een voorspelbare middag beleefden. Zo had niemand in de vernieuwde Vliert kunnen vermoeden dat de stadionspeaker in de dertigste minuut op last van de scheidsrechter een wel heel bijzondere boodschap verkondigde. ,,Wilt u alsjeblieft ophouden met het gooien van wc-rollen'', vroeg de man serieus. De oproep was gericht aan kinderen van nog geen tien jaar oud die achter het doel nauwelijks voor onrust zorgden.

Ook Luinge moet hebben gehoord dat de harde kern van Bossche supporters PSV-aanvoerder Van Bommel de gehele wedstrijd een gebroken been toewenste. Het kan hem ook niet zijn ontgaan dat de naam PSV in diverse spreekkoren minutenlang aan een dodelijke ziekte werd gekoppeld.

De scheidsrechter was PSV niet slecht gezind. Hij zag na 41 minuten in een onschuldige actie van Schulp op Lee een overtreding. Farfàn maakte vanuit de toegekende vrije trap de openingstreffer. Alex (68ste minuut) en Cocu (74ste minuut) beslisten het duel na rust. PSV is in de eredivisie inmiddels al 750 minuten zonder tegentreffer. Namens NAC passeerde middenvelder Zonneveld op 28 augustus als laatste de defensie van PSV.

Feyenoord heeft een goede traditie in stand gehouden. De Rotterdamse club verloor nog nooit in de Kuip van NAC. Ook gisteren kwam het er niet van. De ploeg van coach Ruud Gullit won simpel met 4-0. Het was de 26ste zege voor Feyenoord in 38 duels met NAC op Rotterdamse bodem.

Vitesse blijft vooralsnog de sterkste van Gelderland. De thuisclub won gisteren de traditionele burenruzie tegen NEC met 1-0. Matthew Amoah besliste halverwege de tweede helft de derby.

FC Groningen heeft voor het eerst dit seizoen een uitwedstrijd weten te winnen. In Enschede was de ploeg van Ron Jans met 1-2 te sterk voor FC Twente. Culina bracht de thuisploeg nog wel op voorsprong, maar door doelpunten van Nevland en Krstev won FC Groningen.