`Autonomen' Rome plunderen winkels

Een demonstratie tegen het dure levensonderhoud is zaterdag in Rome uitgelopen op een plundering van winkels. Zo'n 300 demonstranten, veelal zogenoemde autonomen, hebben een supermarkt en een boekwinkel in het centrum van de stad leeggehaald.

Onder de plunderaars bevond zich een gemeenteraadslid van de Communistische Heroprichting. Een deel van het winkelpubliek protesteerde tegen de diefstal, een ander deel maakte gebruik van deze onverwachte gelegenheid. De politie greep niet in om ,,escalatie te voorkomen''. Wel maakte de politie foto's van de daders. Zij zullen de komende weken worden opgezocht.

De groep stelde zich op bij de hoofdingangen van de supermarkt Panorama, vroeg een gesprek aan met de directeur van het filiaal en eiste 70 procent korting. Nog voordat de groep antwoord had, begon het proletarisch winkelen. Dat duurde drie kwartier. Computers, hele hammen, snoepgoed, drank en schriften werden in grote hoeveelheden de winkel uitgedragen. ,,We willen een goed inkomen voor iedereen'', aldus medeorganisator Francesco Caruso.