Amerikaanse dollar naar een dieptepunt

De Amerikaanse dollar naderde vanmorgen een nieuw dieptepunt tegenover de euro. Beleggers menen dat onder Bush II de Verenigde Staten de waardevermindering van de dollar op haar beloop zullen laten, zodat de handelspartners van de VS de prijs voor de Amerikaanse overbesteding betalen.

Ook tegenover de Japanse yen daalde vandaag de dollar. De stijging van de yen bemoeilijkt de Japanse export, zowel naar Amerika als naar China, omdat de Chinese yuan aan de dollar is gekoppeld en met de dollar mee daalt. Maar nog harder dan Japan wordt Europa en met name Duitsland, dat de grootste exporteur is ter wereld, door de dollardaling getroffen.

Omstreeks het middaguur vandaag stond de euro op 1,2950 dollar, nadat de Europese munt afgelopen vrijdag een nieuw record had bereikt op 1,2962 dollar en daarmee het vorige record uit februari van dit jaar – 1,2927 dollar – had gebroken. Tegenover de yen was de dollar vanmorgen verder gedaald tot 105,38 yen, het laagste niveau sinds 7 maanden.

Onder beleggers en geldhandelaren bestaat weinig geloof dat onder Bush II via bezuinigingen op de collectieve uitgaven het begrotingstekort en daarmee de overbesteding en het tekort op de lopende rekening van de betalingsbalans zal verminderen. Sommigen vrezen het tegendeel en voorzien onder Bush II nieuwe verhogingen van de defensie-uitgaven. De daling van de dollar die daarvan het gevolg is zou een einde maken aan het profijt dat met name Japan en Duitsland tot dusver genoten van de Amerikaanse overbesteding.

Olie-exporterende landen met hun petrodollars, Rusland en India met hun dollaractiva en China met zijn dollartegoeden zouden zich minder bereid tonen het Amerikaanse tweelingtekort onder de huidige condities verder te financieren en naar de euro en de yen uitwijken. Volgens analisten zullen deze landen van de VS eisen dat die hun rente verhogen of de dollar laten zakken (zodat Amerikaanse activa goedkoper worden om te kopen) of een combinatie van beide. Sommige valuta-analisten voorspellen dat de VS de dollar zullen laten vallen tot 1,35 dollar voor een euro binnen twee maanden en verder tot 1,40 dollar voor een euro binnen een jaar.

Het feit dat de dollar afgelopen vrijdag een nieuwe diepterecord bereikte ondanks gunstige Amerikaanse werkgelegenheidscijfers zou deze ontwikkeling onderstrepen. Naar verwachting zal de Federal Reserve Board, het bestuur van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, komende woensdag de rente met een kwart procentpunt verhogen tot 2 procent – de vierde Amerikaanse renteverhoging op rij dit jaar.

De Japanse centrale bankier, Toshihiku Fukui, zinspeelde er gisteren op dat Japan op de valutamarkten zal interveniëren en yens verkopen tegen dollars om de stijging van de yen te matigen. Dat zou voor het eerst sinds bijna 8 maanden zijn en volgens waarnemers de prijs voor de Amerikaanse overbesteding exclusief bij Europa leggen in de vorm van de almaar duurdere euro. Waarbij de renteverhoging door de Fed komende woensdag de euro even uit de wind zou kunnen houden tot de daling van de dollar zich weer voortzet.