Zomertijd kost in lente en herfst juist extra energie 1

Marjoleine de Vos heeft uiteraard volkomen gelijk met haar bezwaren tegen het te vroege begin en te late einde van de zomertijd (NRC Handelsblad, 29 oktober), maar zijn daar niet zelfs nog ernstiger bezwaren tegen in te brengen? De zomertijd is indertijd ingevoerd om energie te besparen. Ik vraag me echter allang af of de zomertijd in lente en herfst niet juist extra energie kost. Men let alleen op het licht en besteedt er geen aandacht aan dat door de zomertijd in april en oktober 's ochtends de verwarming veel vroeger en langer aan moet, terwijl het buiten nog veel kouder is, want de buitentemperatuur stijgt na het opkomen van de zon maar langzaam.

Heeft iemand ooit al eens berekend of dit niet meer energie kost dan door minder verlichting bespaard wordt?

    • H. ter Heide