Zelf bouwen van waterraket is een grote uitdaging

In zijn artikel `Met een fietspomp naar de maan' is Wouter Klootwijk enthousiast over het fietspompraket pakket (Rokit) (NRC Handelsblad, 2 november).

Volgens de schrijver is het speelgoed dat de creativiteit van zijn schepper niet aan je opdringt, meer voldoening biedt dan een vuurpijl, inspireert tot nadenken en vraagt om experimenteren. Ik kan het allemaal onderschrijven. Het is erg leuk om, samen met je kinderen, te maken en de raket schiet inderdaad behoorlijk hoog de de lucht in.

Deze fietspompraket is vast onderdeel van het Space Kids Party missie plan (het programma voor een kinderpartijtje) van het Space Expo te Noordwijk. De handleiding voor het zelf maken van een waterraket is terug te vinden op de website van het Space Expo (www.spaceexpo.nl; bij onderwijs).

Uit die handleiding blijkt dat je geen Rokit nodig hebt, maar dat met onderdelen die de meeste mensen wel in huis hebben, of waar vrij eenvoudig aan te komen is, de waterraket gebouwd kan worden. Het zelf bouwen met onderdelen die je zelf moet vinden is een nog grotere uitdaging dan het bouwen van een waterraket met een al van tevoren samengesteld pakket. Ik heb de raket gebouwd met mijn zoon van negen en we hebben er samen veel plezier aan beleefd.

    • Mr. M.C. Schepel