Zeehonden lopen risico op virussen

Groepen zeehonden in de Waddenzee lopen gevaar wanneer zij te maken krijgen met soortgenoten uit een zeehondencrèche of dierentuin. De Europese kustvereniging EUCC wil het uitzetten van zeehonden daarom zo snel mogelijk beëindigen. De vereniging, waar onder meer de Waddenvereniging en Ecomare bij zijn aangesloten, wil een herstelplan voor de Waddennatuur met daarin meer aandacht voor zeehonden. De dieren in de natuur lopen het risico virussen op te lopen van soortgenoten die na opvang uitgezet. Volgens EUCC wordt dat gevaar voor de populatie onderschat. ,,Zeehonden als Hannes kunnen het Waddenecosysteem mogelijk grotere schade toebrengen dan de nu geplande gaswinning'', meent EUCC. Lenie 't Hart van Zeehondencrèche Pieterburen zegt verbijsterd te zijn over de oproep van de kustvereniging.