Webcongres: Mensen zullen blijven zeggen wat ze denken

Deelnemers aan het webcon- gres, het online discussie- platform op www.nrc.nl/ webcongres, bogen zich over de stelling dat na de moord op Theo van Gogh mensen minder snel geneigd zullen zijn voor een controversiële mening uit te komen. Welnee, zei 57 procent.

Oneens

Jeroen Kosterman, Velp: ,,Angst is een slechte raadgever. Wat gebeurt als we onze overtuigingen niet meer durven uitspreken? Als we niet meer communiceren met elkaar over onze verschillende beelden van de werkelijkheid?''

Hennie van IJzerloo, Hilversum: ,,De vrijheid van meningsuiting ligt aan de basis van ons democratisch systeem. Ik hoop dat we onze verworvenheden niet voor een handjevol extremisten zullen opgeven.''

Gerard Blok, Nijverdal: ,,Hopelijk wordt de discussie gevoerd met het in acht nemen van algemeen geldende fatsoensregels. Theo van Gogh discussieerde vaak op een zo schofferende en stigmatiserende wijze dat daarmee zijn stellingname niet meer serieus was te nemen.''

Heinjan Elbers, Hoogerheide: ,,Als men zijn mening geeft tot aan de beschaafde grenzen van een ander, hoeft men niets te vrezen.''

Violette van Heek, Amsterdam: ,,Wellicht dat de `bekende Nederlander' met een uitgesproken mening voorzichtiger wordt, maar ik kan me niet voorstellen dat gemiddeld Nederland zich nu geremd voelt in het uiten van zijn/haar mening. Laten we niet vergeten dat de grote meerderheid in Nederland achter de vrijheid van meningsuiting staat.''

Gé Tol, Deventer: ,,Wij hebben in dit land geen zin om ons door godsdienstfanaten te laten terugwerpen in de Middeleeuwen. Wij willen openlijk voor onze mening uitkomen zonder daarbij het risico te lopen door andersdenkenden ritueel ter dood te worden gebracht. Wie zich in dit grondrecht niet kan vinden, hoort hier niet thuis.''

Frans Soeterbroek, Utrecht: ,,Ik vrees juist dat de meest extreme meningen nog harder zullen klinken, omdat gedurfde en kwetsende uitingen onder het motto dat `we' niet mogen wijken voor geweld het aureool van dapperheid krijgen in plaats van haatdragendheid.''

Jos van der Schot, Amsterdam: ,,Ik ben bang dat door deze moord de politieke verharding ten opzichte van allochtonen en de islam krachtiger wordt en dat mensen die nog steeds geloven in interculturele ontwikkeling onder vuur komen.''

Cees Zwart, Amsterdam: ,,De moord zou helemaal zinloos worden als men in reactie daarop zelf laf wordt. Dus ter ere van de heer Van Gogh, van wie ik geen fan was, dient men nu juist extra zijn mening te durven geven. Zwijgen doet de burger al te lang.''

Stefan Paas, Veenendaal: ,,Het controversiële van Van Goghs mening zat hem vooral in de uiterst beledigende manier waarop hij die verwoordde. De mening op zichzelf (radicale moslims zijn gevaarlijk) wordt door meer mensen geuit, ook door moslims zelf.''

Eens

Carel Ris, Kortenhoef: ,,Sommige individuen met uiteenlopende radicale ideeën lijken het vertrouwen in de discussie te hebben verloren. Dit zal de komende jaren zeker een domper op het openbare debat zetten.''

Frank Waarsenburg, Zoetermeer: ,,Hoewel alle media en politici eensgezind roepen dat we vooral door moeten gaan met het uitkomen voor onze mening, denk ik dat je nu wel twee keer nadenkt voor je dat daadwerkelijk doet.''

Jan-Rutger Schrader, Enschede: ,,Uit angst voor represailles zullen mensen eerder hun mond houden. Deze ontwikkeling moeten we met alle mogelijke middelen tegenhouden.''

Adrianus Geeve, Leerdam: ,,Door de onvoorstelbare slappe linkse houding ten opzichte van de islam voelen de mensen die wel hun mond willen opendoen zich onvoldoende beschermd.''

Olaf Boschman, Amsterdam: ,,Ik vrees dat mensen minder snel iets controversieels te berde zullen brengen. Een kwalijke zaak, omdat juist controversiële opvattingen de discussie kunnen aanwakkeren over beladen onderwerpen.''

Herman Gelens, Bergen NH: ,,Ik zou willen dat mensen als Theo van Gogh blijven bestaan. We hebben ze nodig om de discussie op gang te houden, om scherp te blijven. Maar ik vrees het ergste. Geweld wint altijd, ook met het onrecht aan zijn zijde.''

Leo van Lier, Eindhoven: ,,Als een eigen mening, hoe extreem ook, bestraft wordt met excessief geweld, houd ik voor mijn eigen veiligheid mijn mond dicht. Hoe legt mijn echtgenote het mijn kinderen uit dat papa dood is, omdat hij een mening had?''

Frans Garritsen, Pijnacker: ,,Een aantal mensen met een controversiële mening over de islam zal die minder snel verkondigen uit angst voor repercussies. Wij mogen ze niet voor bangbroeken uitmaken. Grote bewondering heb ik voor mensen die ondanks deze dreiging nog steeds publiekelijk voor hun mening uitkomen, zoals Ayaan Hirsi Ali.''

Marco Bottaro, Leiderdorp: ,,Wie is er nou zo gehecht aan zijn mening dat hij zijn leven ervoor op het spel wil zetten? Dit legt een zware hypotheek op onze samenleving en ik ben bang dat het alleen maar erger wordt.''

Laurens H.J. Wachters, Gorssel: ,,Hoewel de moord op Theo van Gogh natuurlijk verschrikkelijk is en op geen enkele wijze goedgepraat kan worden, wijst deze ons toch hopelijk ook nog eens op onze plicht de vrijheid van meningsuiting nimmer aan te grijpen om de medemens onnodig te kwetsen.''

J. Mulder, Zeist: ,,Dezer dagen wilde een leraar, wiens klas de dood van Van Gogh met gejuich had begroet, niet voor de camera verschijnen. Bang om daar last mee te krijgen. Hetzelfde gold voor een buurtbewoner die van de moord getuige was. Gebruikmaken van het recht op vrije meningsuiting wordt bij bepaalde onderwerpen kennelijk utopisch. Alleen enkele moedige politici, omringd door lijfwachten, durven zich dit nog te permitteren.''