Vreugdevuur der ijdelheden

DRESSCODE CREMATIE VAN GOGH

Filmer Theo van Gogh heeft, niet lang voordat hij is vermoord, zijn vrienden aanwijzingen gegeven hoe hij zijn crematie graag zag. Er moet van te voren een `herdenkingsfeest' komen, had Van Gogh gezegd, waarbij veel gelachen moet worden. Dat feest wordt aanstaande maandagavond in besloten kring gehouden. Dat vertelde zijn vriend, schrijver en columnist Max Pam woensdag in het tv-programma Nova. Sentimentele taferelen wilde de filmer niet tijdens zijn crematie, en volgens Pam had Van Gogh voor de dames een dresscode bepaald bij zijn uitvaart: mantelpakje en parelketting. De crematie van Theo van Gogh aanstaande dinsdag in het Amsterdamse crematorium de Nieuwe Ooster is openbaar. Voor mannen had de regisseur geen dresscode opgegeven, aldus Pam.

WOLFE: BOEK OVER SEKS

Van de Amerikaanse schrijver Tom Wolfe (bekend van ondermeer Het Vreugdevuur der IJdelheden') verschijnt komende week een nieuw boek getiteld I Am Charlotte Simons. Het boek gaat over seksuele uitspattingen op een universiteit. Hij heeft geprobeerd een `on-erotisch' boek te schrijven, tegen de volgens hem te ver doorgevoerde openheid op het gebied van seks, zei Wolfe afgelopen week in de Britse krant The Guardian. ,,In de jaren 60 was sprake van een seksuele revolutie, en die is verworden tot een seksueel carnaval.''

CURRY: iPOD `RADIO'

Radiomaker Adam Curry veroorzaakt op dit moment blije commotie onder internet- en gadgetfreaks met een uitvinding die het mogelijk maakt om `podcasts', een soort digitale radio-uitzendingen gemaakt door amateur-radiomakers, van internet te downloaden en af te spelen op een draagbare mp3-speler, bijvoorbeeld een iPod (vandaar het woord `podcast'). Curry heeft een programmaatje geschreven waarmee je je kunt abonneren op de audioshows; je ontvangt dan automatisch de nieuwste `uitzendingen' in het goede format op je computer (live.curry.com). Maar er zijn meer `podcasts', zoals de humoristische www.dawnanddrew.com, filmrecensies Reel Reviews www.mwgblog.com, en algemene podcast-info op www.ipodder.org.

TV-UITZETTER TV-B-GONE

Een ondernemer in San Francisco heeft een afstandsbediening uitgevonden waarmee je vrijwel elke televisie uit kunt zetten: de TV-B-Gone. Hij verkoopt zijn uitvinding voor vijftien dollar per stuk via de website www.tvbgone.com (verzendkosten tien dollar). De afstandsbediening, bedoeld om televisies in cafés en restaurants uit te zetten zodat je een rustig gesprek kunt voeren, is zo klein dat je hem als sleutelhanger kunt gebruiken. Het apparaatje zendt het standby-signaal van de bekende merken televisies uit. Er is een Amerikaans/Aziatisch en een Europees model. Uitvinder Mitch Altman kwam op het idee nadat hij op een avond merkte dat hij met een groep vrienden in een restaurant al een tijdje willoos naar een geluidloze televisie-uitzending zat te kijken, terwijl ze daarvoor gezellig hadden zitten praten. Volgens de New York Times heeft Altman nagedacht over een opvolger die alle merken mobiele telefoons kan uitschakelen, Cellphone B-Gone.