Vlaamse dramaserie over vrouwenhandel

,,Waarom wil je bij onze groep komen'', vraagt een man, die `danseressen' voor België en Nederland werft in Litouwen. ,,Ik wil reizen. Veel landen zien'', zegt het jonge meisje. Ze wil ook geld verdienen. Voor een eigen restaurant als ze weer terugkeert. ,,Heb je een vriend'', is de volgende vraag. Het meisje is verbaasd. ,,Zoeken jullie danseressen of maagden?'' Ze zoeken nieuw en strak vrouwenvlees op wie westerse mannen tegen betaling hun seksuele fantasieën kunnen uitleven.

Deze scène uit de Vlaamse dramaserie Matroesjka's over vrouwenhandel is niet verzonnen door een creatieve scenarioschrijver. Dit is de werkelijkheid van misschien wel duizenden meisjes die elk jaar weer uit de landen van de voormalige Sovjet-Unie afreizen naar West-Europa, Griekenland, Turkije, Cyprus en Israël. Sinds de val van de Muur is hun aantal in de prostitutie in Europa enorm toegenomen. Vaak reageren ze op advertenties in de lokale kranten waarin serveersters, oppassen of danseressen worden gevraagd.

Wereldwijde acties tegen vrouwenhandel ten spijt, meisjes en vrouwen blijven slachtoffer van handelaren. Logisch. Zelden zijn de dames kritisch tegenover hun `redders'. Ze grijpen elke kans aan om de armoe en uitzichtloosheid in eigen land achter zich te kunnen laten. Dan wil je je wel een droom laten aansmeren, desnoods tegen beter weten in. En eenmaal in de klauwen van de handelaren, komen ze niet meer weg. Opeens worden de vrouwen opgezadeld met tienduizenden euro's schuld die terugbetaald moet worden. Elke dag dat ze niet werken groeit de schuld. Vluchten kan niet meer; er wordt gedreigd dat de familie compromitterende foto's te zien krijgt van hun dochter, zus of vrouw.

Een van de kandidaat-slachtoffers in de eerste aflevering van de voor de rest oppervlakkige Matroesjka's ruikt onraad en schakelt de politie in. Haar boezemvriendin denkt niets te verliezen te hebben en sluit zich aan bij `de dansgroep'. De kritische vriendin eindigt in een vuilcontainer, de wanhopige vertrekt naar de bordelen in Vlaanderen en Nederland.

Ook in de werkelijkheid is Nederland een markt waar vrouwen uit Oost-Europa gretig aftrek vinden. Geluk bij een ongeluk is dat Nederland organisaties heeft waar ze in geval van nood terecht kunnen. Konden. Want twee organisaties voor prostituees, De Rode Draad en de Mr. A. de Graaf Stichting, staken per 1 januari noodgedwongen hun werk. Wegbezuinigd door minister Hoogervorst (Volksgezondheid). Straks kunnen deze vrouwen ook in Nederland nergens meer terecht.

Matroesjka's, Yorin, 22.00-23.00u.

    • Ahmet Olgun