Vier hoektanden

Een spannend avonturenverhaal werd omstreeks 1230 in Frankrijk geschreven over de ridder Huon van Bordeaux. Die had per ongeluk een zoon van Karel de Grote gedood en als straf kreeg hij een gevaarlijke opdracht: aan het hof van de Babylonische emir Gaudisse moest hij de eerste moslim die hij tegenkwam het hoofd afslaan, daarna de dochter van de emir, Esclarmonde, drie keer kussen, en als klap op de vuurpijl moest hij de emir zelf wat baardharen en vier hoektanden afhandig maken.

Dat lukte met hulp van een tovenaar, maar zijn beproevingen zijn dan nog lang niet voorbij. Na een schipbreuk spoelt Huon met zijn nieuwe geliefde Esclarmonde op een strand aan. Zij wordt door piraten weggevoerd en Huon komt terecht aan het hof van koning Yvorin, waar hij met diens dochter moet schaken om de gebruikelijke inzet. Bij winst mag hij met haar naar bed, bij verlies gaat zijn hoofd er af.

Het meisje schaakt veel sterker dan Huon, maar ze wordt verliefd en laat hem winnen. Huon wil haar niet en pakt liever wat geld aan van de koning. Het meisje trekt zich pruilend in haar slaapkamer terug en zegt: 'Als ik had geweten wat je van plan was, had ik gewonnen.'

Alles komt goed. Esclarmonde komt terug en nadat ze door de paus tot christen is gedoopt, kan ze met Huon trouwen.

Van het schaken in die tijd moeten we ons overigens niet te veel voorstellen. We kennen geen middeleeuwse partijen, maar wel veel geconstrueerde problemen en over het algemeen zijn die erg primitief.

Wit begint en geeft mat in twee zetten. Uit het Bonus Socius manuscript, dertiende eeuw.

Oplossing Schaken: 1. Th7-g7 en wit geeft mat op de volgende zet.

    • Hans Ree