Uniek

Vandaag is de laatste dag van de Bridge Olympiade in Istanbul. Wat Nederland betreft, ging het lang heel aardig. De senioren verrasten door in hun categorie het zilver te pakken. Tot een ronde voor het einde hadden Janssens-Boegem en Trouwborst-Doremans zelfs serieus uitzicht op goud. Het vrouwenteam leek op weg naar de halve finale, maar sneuvelde in de kwarfinale onverwacht tegen Rusland. Dat het open team de halve finale haalde, was natuurlijk fantastisch. Hopelijk nemen de mannen daar wraak op de Russen en ligt daarna een finaleplaats in het verschiet, vermoedelijk tegen titelverdediger Italië. Ierland had geen schijn van kans tegen Team Oranje. Op rama vond trouwens een uniek incident plaats in die wedstrijd:

W/NS

♠ HV975432

♡ H 9 3

♦ V 3

♠ B 10 8

♠ A 6

♡ -

♡ 6

♦ AHB10864

♦ 9 7 5

♣ 7 4 2

♣ A V 10 9 6 5 3

♠ -

♡ AVB1087542

♦ 2

♣ H B 8

In de gesloten kamer maakte de Ierse zuidspeler 5♡ gedoubleerd met een overslag: 1050 naar Ierland. In de open kamer bood Sjoert Brink, in een hoog competitief biedverloop, als zuid zelfs 6♡. Uit de ramazaal, vol met Nederlandse supportes, steeg een oorverdovend gejuich op. Het lawaai was zo hard, dat de spelers het konden horen. West aarzelde daarom geen moment en bood 7♣, de kleur die zijn partner al eens op vijfhoogte had geïntroduceerd. Dit contract ging twee down gedoubleerd, zodat de Ieren dertien imps wonnen op het spel. Nederland ging tegen deze organisatorische misstand in beroep en kreeg negen imps terug. Maar wat kan het schelen als je uiteindelijk met 75 imps verschil wint.

Inmiddels is het Nederlands open team gevorderd tot de helft van de halve finale. Deze bestaat in totaal uit 96 spellen. Team Oranje staat op voorsprong: 37 imps. Dat lijkt veel, maar drie slechte spellen en het voordeel is als sneeuw voor de zon verdwenen. Hopelijk ben ik veel te pessimistisch. Positief is in ieder geval dat de zieke Bas Drijver weer hersteld is en meespeelt. Mocht Nederland de finale (128 spellen) halen dan is het essentieel dat je beschikt over alle drie de paren.

    • Jan van Cleeff