Uitzendbureus moeten een waarborgsom gaan betalen

Ondernemers die een uitzendbureau willen beginnen, moeten een waarborgsom van 75.000 euro storten. Daarmee worden malafide ondernemers ontmoedigd een uitzendbureau te starten.

Dat hebben de staatssecretarissen Van Hoof (Sociale Zaken) en Wijn (Financiën) gisteren in een brief aan de Tweede Kamer geschreven. De ondernemer moet de waarborgsom op een geblokkeerde rekening storten. Op die manier is het geld bij een eventueel faillissement beschikbaar voor de Belastingdienst en de Arbeidsinspectie. Het geld is bestemd voor mogelijke belasting- en premieschulden en bestuurlijke boetes.

Volgens de staatssecretarissen verstoort een ,,grootschalige fraude'' de uitzendbranche. De malafide uitzendbureaus betalen te weinig loon, laten personeel onder slechte omstandigheden werken en dragen veelal geen sociale premies en loon- en omzetbelasting af. Uitzendbureaus en werkgevers die zich wel aan de regels houden, hebben hierdoor last van oneerlijke concurrentie.

Het kabinet had al eerder besloten dat uitzendbureaus in de toekomst over een exploitatievergunning moeten beschikken. Om deze vergunning te krijgen moet onder meer de 75.000 euro gestort zijn. Verder moet de ondernemer een verklaring van onbesproken gedrag kunnen overleggen. Ook moet hij aantonen dat het bureau kan beschikken over een voldoende financiële basis.

Ook de bestaande uitzendbureaus moeten een exploitatievergunning gaan aanvragen bij de Kamer van Koophandel, zo willen de staatssecretarissen. Uit onderzoek van de branchevereniging voor uitzendondernemingen ABU bleek eerder dit jaar dat de omvang van illegale uitzendkrachten het afgelopen jaar ,,enorm gestegen'' is. Er zouden 210.000 malafide werkende arbeidskrachten in Nederland zijn, tegen 650.000 bonafide werknemers.

De totale omzet van de uitzendbranche is volgens de ABU 4 miljard euro, en de malafide bureaus zouden 1 miljard euro omzetten.