Theo van Gogh

De ene na de andere politicus stond pal voor de vrijheid van meningsuiting, maar dat is toch iets anders dan de vrijheid om mensen tot in hun ziel pijn te doen.

Columnist Remco Campert in de Volkskrant, 3nov.

Deze mensen willen onze samenleving niet veranderen, maar vernietigen. Wij zijn hun vijand. En dat hebben we sinds 1940 niet meer gezien.

Jozias van Aartsen, fractieleider VVD, in NRC Handelsblad, 3 nov.

Een zeer reëel gevaar is dat het publieke trauma over de moord op Van Gogh kan leiden tot een roep om meer anti-moslim beleid waarvan duizenden onschuldige vluchtelingen en immigranten het slachtoffer kunnen worden.

Hoofdartikel New York Times, 5 nov.

Ik ben woedend op de zwakke smoes dat Van Gogh zelf geen beveiliging wilde, omdat ik weet dat mensen die gevaar lopen politici beveiliging wordt opgelegd.

VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali in NRC Handelsblad, 3 nov.

De vrijheid van religie, de vrijheid van meningsuiting en het antidiscriminatiebeginsel zijn [de belangrijkste kernwaarden van de Nederlandse samenleving]. Een ieder die deze waarden niet deelt, doet er verstandig aan zijn conclusies te trekken en te vertrekken.

De Amsterdamse wethouder Ahmed Aboutaleb, 3 nov.

Er is een vacuüm tussen de landelijke en lokale bescherming. Daar wil ik niet het slachtoffer van worden.

Bart Jan Spruyt, voorzitter van de Burke-stichting, in Trouw, 4 nov.

De islam hoort nu bij Nederland. Aan dat geloof moeten we een plek geven. Ik proef bij de fortuynisten, maar ook bij sommige liberalen, van de VVD tot GroenLinks, dat ze dat eigenlijk niet willen.

Historicus George Harinck in Trouw, 4 nov.