Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Onder meer een gesprek met EU-commissaris Frits Bolkestein en oud-premier Dries van Agt over terroristische aanslagen en hoe wij onze democratische rechtsorde daartegen moeten verdedigen. Ned.3, 12.10-13.05u.

DOCUMENTAIRE

Help!: Je mannetje staan. Eerste aflevering van een serie over wat je moet doen als je slachtoffer wordt van geweld. Dolores Leeuwin praat met mensen die schoon genoeg hebben van rottigheid op straat en zelf aan de slag zijn gegaan om hun straat, wijk of stad leefbaarder te maken. Ned.1, 17.25-17.50u.

De kraamafdeling. Aandacht voor zwangerschapsmisselijkheid en veelvuldig braken. Aan het woord komt onder anderen een patiënte die in de eerste acht weken van haar zwangerschap 6 kilo is afgevallen. En dat terwijl ze in verwachting is van een tweeling. Ook geeft een kinderverpleegkundige advies over hoe een huilbaby stil te krijgen is. SBS6, 19.55-20.30u.

PRAATPROGRAMMA

De dialoog. Herhaling van een twee jaar geleden uitgezonden gesprek met cineast Theo van Gogh over zijn kritiek op de islam. Ned.1, 12.00-12.30u.

Ikon live. Aandacht voor de resultaten van een NIPO-onderzoek naar de rol van religie in de samenleving. Over de resultaten discussiëren o.a. GroenLinks-politica Naima Azough, godsdienstwetenschapper Peter van der Veer en essayist August Hans den Boef. Ook reacties van een aantal religieuze leiders. Ned.1, 16.20-16.53u.

Het beste uit de interviewserie Prettig Gesprek. Compilatie van hoogtepunten uit de serie 'n Prettig Gesprek waarin Theo van Gogh met acteurs, politici en kunstenaars sprak. Net5, 19.00-20.00u.

Kruispunt. Naar aanleiding van de moord op Theo van Gogh discussiëren Dorien Pessers (hoogleraar recht en publicist), Leon de Winter (schrijver), André Rouvoet (ChristenUnie) en Sadik Harchaoui (Forum, instituut voor multiculturele ontwikkeling) over de vraag of er grenzen zijn aan het vrije woord. Ned.1, 23.00-23.40u.

DRAMA & KUNST

Matroesjka's: Vrouwenhandel. Zie tv-vooraf. Yorin, 22.00-23.00u.

Close-up: Dennis Hopper. Acteur, regisseur en kunstenaar Dennis Hopper praat openhartig met Thom Hofmann over zijn turbulente leven en carrière. Meerdere malen stond hij door drank en drugs op de rand van de afgrond, maar overlever Hopper wist altijd van zijn zwakte zijn kracht te maken. Ned.1, 18.30-19.30u.

AMUSEMENT

Taalspel: Lach en traan. Quiz met alledaagse Nederlandse woorden en uitdrukkingen waarin het niet alleen gaat om parate kennis, maar ook om raden, gokken en associëren. Ned.1, 17.50-18.20u.

FILM

Narradores de Javé (Eliane Caffé, 2003, Brazilië/Fr). Wanneer hun dorp Javé dreigt te worden geofferd aan de komst van een reusachtige stuwdam, besluit de kleine en analfabete gemeenschap om de dorpsgeschiedenis met veel dichterlijke vrijheden op schrift te stellen. Daarvoor doen ze een beroep op Antonio (José Dumont), postbode met een eigen verhaal en de enige onder hen die kan lezen en schrijven. Sympathieke, tussen verschillende perspectieven en tijdlagen pendelende tragikomedie uit Brazilië. Ned.3, 14.00-15.58u.

Koko Flanel (Stijn Coninx, 1990, België). Dat het aandoenlijke gestuntel van Urbanus als dorpsgek in de modewereld werd gesmaad door critici verraste allerminst. Het gematigd enthousiasme van het bioscooppubliek voor de post-Hector-avonturen van 's werelds charmantste Belg was daarvoor des te teleurstellender. Herbert Flack schmiert uitstekend de snoodaard, ex-Won Ton Ton-zangeres Bea van der Maat is Urbanus' droomvrouwke. RTL5, 16.00-18.00u., onderbroken door reclame.

Murder at 1600 (Dwight H. Little, 1997, VS). Al vóór de woordgrappen met Oval Office leerde Hollywood ons dat zich in het Witte Huis curieuze zaken afspelen. Moord bijvoorbeeld. In deze thriller van allesfilmer Little mag speurneus Wesley Snipes er eentje oplossen, want dat vrouwenlijk in één van de toiletten is niet uit de lucht komen vallen. BBC1, 23.55-1.35u.

.Rheingold (Niklaus Schilling, 1978, West-Duitsland). Melancholieke, intrigerende film waarin een passagiere van de Rheingold Express het slachtoffer wordt van een crime passionel en wier stervensuur is gevuld met flashbacks van haar leven. Een tour de force voor de witblonde hoofdrolspeelster Elke Haltaufderheide, in een dromerig-koortsige sfeer van herinnering en afscheid op de cadans van het spoor. ARD, 1.40-3.05u.

RADIO

Radio 1-journaal. Een gesprek met oud-BVD'er Frits Hoekstra, over zijn boek In dienst van de BVD en de vraag of het voor de Nederlandse veiligheidsdienst(en) wel mogelijk is om de radicale moslimgroeperingen in Nederland constant in de gaten te houden. Radio 1, 12.04-14.00u.

Opium. Radiomaker Bente Hamel en muzikant Spinvis brengen samen met dichter en schrijver Ingmar Heytze een ode aan de fantasie met hun verhaal over de Franse postbode Ferdinand Cheval die meer dan dertig jaar als een bezetene bouwde aan een krankzinnig bouwwerk `Palais Ideal'. Verder de Rotterdamse theatermaker en acteur John Buijsman over de muziektheatervoorstelling Een nacht uit het leven van de stad waaraan een aantal schrijvers heeft bijgedragen. Radio 1, 19.04-20.00u.

Radio atelier. Reportage van de radiomakers en historici Robert Wichink en Hasan Evrengrun over een groep Nederlanders die de slagvelden uit de Eerste Wereldoorlog rondom het Belgische Ieper bezoekt. Ook komen amateur-archeologen aan het woord die de geheimen van de Vlaamse modder willen blootleggen. Radio 1, 21.04-21.40u.