Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Knevel. Twee biografen van Arafat schatten in wat dertig jaar leiderschap heeft opgeleverd voor de Palestijnen. Verder een studiogesprek over de laatste ontwikkelingen rond de moord op Theo van Gogh. Ned.1, 20.30-21.07u.

NOS Studio Sport. Reportage over de Nederlandse wielrenner Gerrie Knetemann die afgelopen dinsdag op 53-jarige leeftijd overleed. Ned.2, 22.20-23.25u.

DOCUMENTAIRE

Verkleurde tijden. Eerste deel van zesdelige serie over het verdere leven van nieuwe Nederlanders die ooit in Van Gewest tot Gewest zijn geportretteerd. Deze keer o.m. Trio Hellenique, dat in 1965 met La danse de Zorba de nog altijd grootste top-40-hit aller tijden scoorde. Ned 3, 16.30-17.00u.

Venice: Death. Laatste deel van een serie over de geschiedenis van de Italiaanse stad Venetië. BBC2, 22.00-23.00u.

Factor: Made in China. In de jaren vijftig vestigde het elektronicaconcern Philips vier fabrieken in Stadskanaal, nu wordt de werkgelegenheid massaal verplaatst naar Shan Wei in China, waar arbeiders voor 100 euro per maand een ongelimiteerd aantal uren werken. Gesprekken met directie en werknemers in Stadskanaal en Shan Wei. Ned.1, 23.25-23.51u.

MUZIEK/PRAATPROGRAMMA

Nachtwacht: wanneer kiezers moordenaars worden. De harde waarheid zeggen is `not done' geworden, zegt Knack-hoofdredacteur Rik van Cauwelaert naar aanleiding van de moord op Theo van Gogh. VLD-voorman en Vlaams oud-minister-president Bart Somers pleit voor een stap-voor-stapbeleid in plaats van politieke radicalisering `zoals in Nederland', terwijl de hoofdredacteur van Het Laatste Nieuws, Luk van der Kelen, pleit voor meer ervaring en ernst in de politiek. Canvas, 22.35-23.25u.

John Peel tribute. Eerbetoon aan de onlangs overleden invloedrijke discjockey John Peel, die ruim veertig jaar lang muziekprogramma's maakte. BBC2, 23.00-0.30u.

AMUSEMENT

De grootste Nederlander. Hoogleraar letterkunde Herman Pleij houdt een pleidooi voor Desiderius Erasmus (1466 1536). Ned.1 22.50-23.25u.

FILM

Mr. Smith goes to Washington (Frank Capra, 1939, VS). Senator (James Stewart) vertikt het om zich als pion te laten voortschuiven in het grote schaakspel dat zijn gouverneur speelt. Bevlogen moralisme van Capra, met vlammend spel van diens ideale hoofdrolspeler Stewart. VRT, 13.35-15.40u., zw/w.

The Browning version (Mike Figgis, 1994, Groot-Brittannië/VS). Leraar klassieke talen (Albert Finney) wordt op latere leeftijd geconfronteerd met zijn eigen tekort. Zijn ontslag op een Britse privé-school nadert, onder leerlingen is zijn naam synoniem met ergernis en ridiculisering en zijn echtgenote (Greta Scacchi) doet het met een leraar. RTL 5, 15.15-17.00u., onderbroken door reclame.

Astérix et Obélix contre César (Claude Zidi, 1999, Frankrijk/Duitsland/Italië). Dure, eerste live action-verfilming van de bekende strip waarin de geniale invallen van wijlen René Goscinny onmogelijk waren te reproduceren. Christian Clavier en Gérard Depardieu verbouwen als respectievelijk Asterix en Obelix menige Romein in dit plezierige amusementsspektakel. RTL 5, 20.30-22.35u., onderbroken door reclame.

The sixth sense (M. Night Shyamalan, 1999, VS). Er is iets raars aan de hand met het jongetje Cole (Haley Joel Osment), dat vindt ook psycholoog Crowe (Bruce Willis). Maar wie ziet er nu eigenlijk spoken? Regiedebutant M. Night Shyamalan (Signs, The village) vestigde dankzij deze uiterst geraffineerde thriller in één klap zijn reputatie als genrefilmmaker met 't gouden handje. Yorin, 22.00-0.05u., met reclame.

Starman (John Carpenter, 1984, VS). Letterlijk een UFO in het horrorzware oeuvre van Carpenter (Halloween, The Fog, Prince of Darkness): een warm sf-sprookje over alien Jeff Bridges die in Karen Allen de liefde vindt en vervolgens politie, wetenschappers en leger achter zich aan krijgt. Veronica, 22.40-0.50u., met reclame.

The company of wolves (Neil Jordan, 1984, Groot-Brittannië). Naar motieven van schrijfster Angela Carter gedraaide fantasie waarin tiener-Roodkapje (Sarah Patterson) zich bewust wordt van weerwolven en andere mannengevaren in het grote donkere bos. Een zelden geëvenaarde vervlechting van droom en werkelijkheid. Angela Lansbury waarschuwt als Kapjes alwetende grootmoeder tegen `mannen wier wenkbrauwen aan elkaar zijn gegroeid'. Veronica, 0.50-2.40u., onderbroken door reclame.

RADIO

Knetterende letteren. Discussie over `infantilisering' van de bibliotheek tussen Elsbeth Etty, Arie Storms en Thomas Vaessens. Jan Donkers interviewt de Texaan Larry McMurtry, schrijver van de western Lonesome Dove. Verder componist/dirigent Micha Hamel over zijn dichtbundel Alle enen opgeteld. 747AM, 14.02-15.02u.

Laatste interview met Theo van Gogh. Rob Muntz sprak op 29 oktober met Theo van Gogh en vroeg hem of hij niet bang was om vermoord te worden. Hij praat ook over de goedheid van de mens, arrogantie en martelaarschap. 747AM, 15.02-15.45u.

Opium. Muziekjournalist Guido van Oorschot praat over zijn boek Luister!. Verder Sander Kooistra en Ard Huiberts over een handleiding voor het kopen van kunst Zelf kunst kopen. Met hun vorige boek Valse kunst brachten zij een schok teweeg in de kunstwereld: 20 procent van de kunstverkopen in Nederland zou vals zijn. Vertaler en leraar Nederlands aan Duitstaligen Dik Linthout vertelt over de film Der Untergang die hij bezocht. Radio 1, 19.04-20.00u.