Sven Kramer in voetsporen vader

Na het stoppen van Ids Postma en het naderende afscheid van Rintje Ritsma heeft Friesland zijn hoop gevestigd op een nieuw schaatstalent. Sven Kramer, zoon van, plaatste zich voor de World Cup.

In de schaduw van de kampioenen reed Sven Kramer zijn tijd vooruit. Aan de zijde van zijn hele familie zat hij vervolgens met samengeknepen billen naar de overige tien ritten te kijken. Na afloop werd hij geknuffeld door vader Yep, die hem feliciteerde met zijn vierde plaats op de vijf kilometer. Kramer junior plaatste zich voor de wereldbekerwedstrijden in Hamar en Berlijn. Hij was met een tijd van 6.39,49 minuten bijna een halve minuut sneller geweest dan het persoonlijk record van Kramer senior, die een kwart eeuw geleden nog niet verwend was met klapschaatsen en (half)overdekte banen. Toen moest zijn 18-jarige zoon nog geboren worden.

De gedeeltelijke overkapping van ijsbaan De Smelt leverde gisteren op de NK afstanden geen ongelijke omstandigheden op. Alleen de loting was een tikje onrechtvaardig. Sven Kramer reed een veredelde solorace, zijn directe tegenstander Frank Vreugdenhil keek hij alleen bij de start recht in het gezicht. Bijna al zijn concurrenten voor een podiumplaats hadden een opponent om zich aan op te trekken. Zo reden Bob de Jong en Gianni Romme in een rechtstreeks duel om beurten aan kop. Ze waren beiden sneller dan Kramer en eindigden respectievelijk op de eerste en de derde plaats in 6.35,32 en 6.38,82. Carl Verheijen schaarde zich met 6.37,56 tussen het oude schaatsduo.

Op de hoofdtribune in Assen vierde de familie Kramer een bescheiden feestje, nadat ze eerder op de avond ook al hadden gejuicht om de derde plaats op de 500 meter van Annette Gerritsen. Zij is de vriendin van Sven en wordt net als hij als een groot schaatstalent beschouwd. Ze kennen elkaar van Jong Oranje, de kweekvijver voor de commerciële seniorenploegen. Hoe lang zal het duren voordat zich een lucratieve sponsor voor het verliefde tweetal meldt? Sven Kramer, de nuchtere Fries: ,,Ik laat me niet gek maken door geld. Ik zal niet te snel toehappen. Ik wil eerst een goed seizoen draaien en dan zien we wel verder.''

Dezelfde woorden zouden een jaar of tien geleden gebezigd kunnen zijn door Ids Postma, met wie Sven Kramer in Friese schaatskringen wel wordt vergeleken. Al is de laatste geen boerenzoon en heeft hij ook nog nooit een koe gemolken. Hij zit op het CIOS in Heerenveen en woont bij zijn ouders in het nabijgelegen Oudeschoot. ,,Eten staat klaar, overal dichtbij, wat wil ik nog meer'', grijnsde de nummer twee van het afgelopen wereldkampioenschap voor junioren in Roseville. Hij reed daar vorig voorjaar een persoonlijk record op de vijf kilometer, zijn beste afstand. Met een tijd van 6.28,45 verbeterde hij ook het wereldrecord voor junioren.

,,Ik hoop een echte allrounder te worden'', sprak Sven Kramer gisteravond voor een gehoor van schaatsjournalisten. Hij was duidelijk nog niet gewend aan alle aandacht en verontschuldigde zich bij een fotograaf dat hij even drinken moest halen uit de auto. ,,Ik ben zo terug.'' Volgens zijn vader Yep heeft hij het karakter van een sportman. ,,Hij weet dondersgoed wat hij wil. In zijn hoofd zit het snor. Nu maar hopen dat zijn benen het kunnen bijhouden.''

Vorig najaar brak Sven Kramer zijn enkel na een val van een hoteltrap. Hij miste een deel van de voorbereiding op het winterseizoen en raakte pas na de jaarwisseling in vorm. Voor dit seizoen heeft hij zich naar eigen zeggen perfect kunnen voorbereiden. ,,Ik heb helemaal toegewerkt naar dit weekend. Het resultaat mag er zijn. Al had ik achteraf misschien niet zo snel moeten openen. Rondjes van 29 was wat veel van het goede. Ik had niks door, vergat naar het scorebord te kijken. Gelukkig heb ik de schade in het tweede deel beperkt kunnen houden'', wist de rijder van het openingsnummer. ,,Ik had misschien wel een paar seconden sneller kunnen rijden, als ik me aan iemand had kunnen optrekken. Maar dat is achteraf gepraat.''

Sven Kramer was bijna tien seconden sneller dan Rintje Ritsma, nog zo'n lichtend voorbeeld voor de jonge Fries. De oude Fries, 34 jaar alweer, eindigde op de tiende plaats en wist zich niet voor de wereldbekerwedstrijden op de vijf kilometer te plaatsen. Hetzelfde gold voor Jochem Uytdehaage, die met een dertiende niet eens ontevreden was. Huilend van emotie zat hij na afloop in de kleedkamer. Ruim een maand na zijn zware autocrash was de tweevoudig olympisch kampioen al lang blij dat hij op het ijs stond. Sven Kramer, vol bewondering: ,,Ik kan nog een hoop van die mannen leren.''

    • Jaap Bloembergen