Stemcomputer Bush welgezind

Een probleem met een stemcomputer in de Amerikaanse staat Ohio heeft president Bush duizenden extra niet bestaande stemmen opgeleverd. Dat meldde gisteren The Columbus Dispatch die in de hoofdstad van Ohio, Columbus, verschijnt.

In een van de kiesdistricten, waar 638 mensen hun stem hadden uitgebracht, sleepte de Democraat John Kerry 260 stemmen in de wacht en George Bush maar liefst 4.258 stemmen. In werkelijkheid stemden echter slechts 365 kiezers in het betreffende district op de president, zo maakte de voorzitter van de gemeentelijke kiesraad bekend. Kiezers ontdekten de fout tijdens controle van de uitslagen. Winst in Ohio bleek afgelopen dinsdag van doorslaggevend belang.

De staat Iowa maakte gisteren bekend dat Bush daar op 2 november de meeste stemmen heeft vergaard. Hij was daarmee de eerste Republikein sinds Reagan in 1984 die daar won. Iowa was de laatste van de drie staten die niet meteen een uitslag konden bekendmaken. New Mexico en Ohio gingen al eerder naar Bush.

De president vergaarde uiteindelijk 286 kiesmannen, 16 meer dan hij voor herverkiezing nodig had. Kerry bleef steken op 252.

De coördinator van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in de strijd tegen het internationaal terrorisme, Cofer Black, heeft gisteren zijn ontslag ingediend bij Bush. Verrassend was dat niet, want Black had al voor de verkiezingen gezegd dat hij wat anders wilde gaan doen. Hij is de eerste hoge functionaris uit eerste regering-Bush van wie is bekendgemaakt dat hij niet op zijn post terugkeert in Bush' tweede termijn.