Sprinttitels voor Timmer en Van Velde

Gerard van Velde is gisteren in Assen Nederlands kampioen op de 500 meter geworden. De 33-jarige schaatser eindigde in de eerste rit als vierde in een tijd van 36.66 seconden. ,,Die ging nog superslecht.'' In de tweede rit schaatste hij de winnende tijd in een nieuw baanrecord van 36.19 seconden.

Van Velde profiteerde van een zwakke tweede rit van Erben Wennemars, die bij de start bijna onderuit ging en met 36.76 teleurstelde. De wereldkampioen sprint had de eerste rit nog gewonnen in 36.20. Wennemars, die in het klassement als derde eindigde, verklaarde zijn misslag door gebrek aan wedstrijdritme. Beorn Nijenhuis eindigde als tweede.

Bij de vrouwen ging de Nederlandse sprinttitel naar Marianne Timmer, die in beide ritten de snelste was. Ze verbeterde op de half overdekte baan van Assen het baanrecord met een tijd van 39.49. In haar eerste rit liet ze 39.81 noteren. De tweede plaats was voor Frouke Oonk. De derde plaats ging naar Annette Gerritsen.

Alle deelnemers moesten op de 500 meter wennen aan een nieuwe startregel. Na één valse start, door wie dan ook veroorzaakt, betekent een tweede valse start diskwalificatie voor de rijder die dan te vroeg vertrekt. Van Velde, die één valste start maakte, noemde de nieuwe regel ,,niet eerlijk''. De meeste rijders zijn tegen de maatregel, vertelde hij.

Andrea Nuyt keert niet meer terug op de ijsbaan. De vice-wereldkampioene op de sprint besloot eind vorig seizoen tijdelijk te stoppen met schaatsen. Na een half jaar bezinning is haar besluit definitief, zo vertelde ze gisteren in Assen, waar ze haar vriend Carl Verheijen stond aan te moedigen.