Siciliaanse spaghetti

Voor de vrolijkste bloemkool moet je op Sicilië zijn. Daar worden bloemkolen verkocht die wit, groen en paars van kleur zijn. Na het koken verandert deze toverbloemkool nog eens van kleur. Sommige paarse stukken zijn opeens azuurblauw geworden. De smaak van de Siciliaanse bloemkool komt overeen met die van de gewone witte Hollandse kolen die al jaren bovenaan de lijst van meest verkocht groente staan. De combinatie spaghetti met bloemkoolsaus is in de Hollandse keuken niet gebruikelijk. Op Sicilië is het een traditioneel gerecht dat wordt gemaakt met spaghetti die hol is, de bucatini. De Siciliaanse spaghetti met bloemkoolsaus met verrassende zoet-hartige smaak (voor 4 personen) wordt als volgt gemaakt: breng de rozijnen in een beetje water aan de kook. Haal het pannetje van het vuur en laat de rozijnen in het water wellen. Ontvel de tomaten en snijd ze in stukjes. Snipper de gepelde ui. Snijd de bloemkool in roosjes. Kook de bloemkool in gezouten water in ongeveer 8 minuten nét gaar. Laat de bloemkool in een vergiet uitlekken. Verhit enkele lepels olijfolie in een koekenpan. Fruit de uisnippers zacht en glazig. Doe de ansjovisfilets in de pan en druk ze met een bolle kant van een lepel fijn. Voeg de stukjes tomaat toe en bak ze enkele minuten. Roer vervolgens de uitgelekte rozijnen en pijnboompitten door dit mengsel. Schep ten slotte de bloemkoolroosjes in de pan. Druk de roosjes met behulp van een stamper fijn. Laat deze saus op een middelmatig vuur enkele minuten bakken. Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar in gezouten water. Laat de spaghetti uitlekken in een vergiet. Roer een lepel olijfolie door de pasta om aan elkaar kleven te voorkomen. Schep de spaghetti in een verwarmde schaal en schep de saus er overheen. Strooi eventueel wat fijngehakte peterselie over de saus.

Nodig:

300 g spaghetti

6 tomaten (pomodori)

1 ui

ca. 400 g bloemkool

1 volle eetl. rozijnen

4 ansjovisfilets (uit blik)

1 volle eetl. pijnboompitten

olijfolie

zout en peper

    • Anne Scheepmaker