Santini vertrekt, Jol coacht Spurs

Martin Jol fungeert vandaag op White Hart Lane in de wedstrijd tegen Charlton Athletic als hoofdtrainer van Tottenham Hotspur. Gisteren trad de Fransman Jacques Santini terug om persoonlijke redenen bij de Londense club. Hij keert terug naar Frankrijk.

De clubleiding zei aanstaande maandag uitleg te geven over de nieuwe situatie. Martin Jol, ex-coach van Roda JC en RKC Waalwijk, was de assistent van de voormalige Franse bondscoach.

Tottenham had na elf wedstrijden onder Santini dertien punten in de competitie. Daarmee stond de club op de elfde plaats in de Premiership. De 52-jarige Santini diende Tottenham slechts dertien wedstrijden. Of Jol het seizoen mag afmaken, was gisteren niet duidelijk.

Santini schreef op de website van Tottenham dat zijn vertrek hem zeer spijt. ,,De periode dat ik bij de club werkte was zeer memorabel. Gebeurtenissen in mijn privé-leven waren de oorzaak van mijn beslissing. Ik moet naar Frankrijk terugkeren. Ik dank directeur Frank Arnesen en voorzitter Daniel Levy voor hun begip. Ik wens de club en de fans het beste in het seizoen.''

Frank Arnesen verklaarde dat de clubleiding Santini's vertrek respecteert. ,,We zijn teleurgesteld maar wij begrijpen het. De club zal alles doen om de impact van zijn afscheid te minimaliseren. Onze prioriteit is deze kwestie niet van invloed te laten zijn op de prestaties van ons elftal.''

Tottenham begon het voetbalseizoen sterk met een gelijkspel tegen Liverpool en winst bij Newcastle United. Ondanks een sterke defensie had de ploeg moeite met scoren en zakte naar de onderste helft van de ranglijst na drie nederlagen op rij.

Jol verkoos afgelopen zomer de functie van tweede man bij Tottenham Hotspur uit verschillende aanbiedingen. Hij won met Roda JC de Nederlandse beker nadat hij halverwege het seizoen Huub Stevens, die naar het Duitse Schalke 04 vertrok, had vervangen. Een jaar later ontsloeg Roda JC hem, omdat de Scheveninger de Belgische spelers in Kerkrade niet pruimde. Niet veel later redde hij RKC van degradatie en bleef hij daar nog zes jaar hoofdtrainer van de Waalwijkse club die onder hem een zeer gedegen middenmoter was, met af en toe een uitschieter.