RBC verdringt De Graafschap naar 18e plek

RBC heeft de laatste plaats op de ranglijst van de eredivisie na zeven dagen alweer terug bezorgd bij De Graafschap. Het sleutelduel tussen beide ploegen eindigde gisteravond in Roosendaal in Brabants voordeel, 3-0.

Bij de thuisclub kon trainer Van Dijk weer putten uit een rijk arsenaal aanvallers. Ikedia en Hakansson waren hersteld van hun blessures, voor Daelemans restte zelfs slechts een plaats op de reservebank. Dat was een hele luxe vergeleken met vorige week zaterdag toen middenvelder Guijt in Tilburg als gelegenheidsspits moest opdraven. RBC speelde bij Willem II degelijk voetbal, maar miste een afmaker en verloor met 3-0.

Het vertoonde spel in die wedstrijd en de positieve geluiden uit de medische hoek gaven Van Dijk echter vertrouwen in de goede afloop. Waarop dat optimisme was gebaseerd, werd tegen De Graafschap al razendsnel duidelijk. Uitgerekend het duo Ikedia en Hakansson zorgde na 155 seconden voor de 1-0, de eerste als aangever, de tweede als afmaker.

De vroege voorsprong was een graag geziene meevaller voor de thuisclub die daarna rustig achterover kon leunen en hopen op een razendsnelle tegenaanval. De Graafschap drong aan, kreeg ook een aantal kansen, maar doelman Friebel deed na een aantal mindere wedstrijden eindelijk de absentie van vaste keus Aerts even vergeten.

Op slag van de rust verdubbelde verdediger Molenaar de marge, hij kopte de bal na een vrije trap van Lammens beheerst achter Van Dijk, 2-0.

Na de hervatting maakten de `superboeren' nooit de indruk nog werkelijk in hun kansen te geloven, zij hadden zich al bij het onvermijdelijke neergelegd. De 3-0 van Ikedia maakte binnen een kwartier aan alle twijfels een vroegtijdig einde. Zo keerde De Graafschap terug naar de achttiende plaats op de ranglijst.

De Graafschap heeft na elf wedstrijden slechts vier punten. De club die vorig seizoen verrassend via de nacompetitie een plek in de eredivisie afdwong, staat op een achterstand van drie punten op naaste concurrenten RBC en ADO Den Haag. De nummers zeventien en zestien spelen vrijdag een onderling duel in Den Haag.

Vanaf de eerste wedstrijd van het seizoen was de club uit Doetinchem zich ervan bewust dat met de huidige selectie degradatievoetbal gespeeld zou moeten worden. Tijdens het begin van de competitie werd De Graafschap meermalen verweten te hard te voetballen. Na de kritiek lijkt de strijdlust bij de blauw-witte formatie voor een deel verdwenen te zijn. Volgende week zondag moet De Graafschap op bezoek bij RKC Waalwijk.