Overleg Gazastad over `tijd na Arafat'

In Gazastad hebben gisteren vertegenwoordigers van dertien Palestijnse organisaties een buitengewone bijeenkomst belegd om te praten over de manier waarop ,,een chaotische situatie'' na de dood van de Palestijnse leider Yasser Arafat moet worden voorkomen.

Arafat bevindt zich nog steeds in kritieke maar stabiele toestand in een ziekenhuis nabij Parijs. In zijn toestand is sinds donderdag geen verandering gekomen, zo lieten zijn artsen gisteren weten. ,,De toestand is niet verslechterd. Hij wordt beschouwd als stabiel sinds het vorige medische bulletin.'' Arafat is volgens een Palestijnse diplomaat in coma.

De vertegenwoordigers van de dertien Palestijnse organisaties wilden naar eigen zeggen met hun bijeenkomst demonstreren dat de Palestijnse ,,nationale eenheid'' rond Arafat gegarandeerd is en dat ,,we geen verspreide stammen zijn'', zoals een woordvoerder van de radicale organisatie Islamitische Jihad het uitdrukte. Een woordvoerder van het Centraal Comité van Arafats Fatah zei van zijn kant dat de Palestijnse organisaties willen onderstrepen dat ,,er een serieus nationaal debat'' wordt gevoerd.

De voormalige Amerikaanse gezant voor het Midden-Oosten, Dennis Ross, riep gisteren de Palestijnen op via verkiezingen een opvolger voor Arafat aan te wijzen. Zulke verkiezingen zouden volgens hem die opvolger ,,de noodzakelijke legitimiteit en autoriteit'' geven. Ross was de Amerikaanse Midden-Oosten-gezant van president Clinton. Hij werkt nu bij een research-instituut in Washington. Volgens hem zal vooral ,,het symbool Arafat'' worden gemist wanneer de Palestijnse leider sterft, omdat hij ,,als symbool altijd beter geslaagd is dan als leider''.

Israël herhaalde gisteren dat het geen toestemming zal geven voor een begrafenis van Arafat in Jeruzalem, een stad ,,waar joodse koningen zijn begraven, geen Palestijnse terroristen'', zoals minister van Justitie Yosef Lapid het uitdrukte. Israëlische functionarissen zeiden dat ook plaatsen op de Westelijke Jordaanoever of de Jeruzalemse voorstad Abu Dis niet in aanmerking komen voor de begrafenis van Arafat. Zij gingen er van uit dat Gazastad de enige optie is als Arafats laatste rustplaats. Minister Lapid: ,,Tegen Gaza hebben we natuurlijk geen bezwaar.''