NOVEMBER/DECEMBER

6 Marokko in de Nieuwe Kerk

Tijdens de Museumnacht Amsterdam, waaraan 40 Amsterdamse musea aan deelnemen, geeft De Nieuwe Kerk een voorproefje van de tentoonstelling 'Marokko', met 300 topstukken uit Marokkaanse musea en bibliotheken. De Nieuwe Kerk was enige tijd dicht voor het aanleggen van een nieuwe vloerverwarming. Deze nacht is hij even open, maar hij gaat daarna weer dicht. Voor de N8 wordt de Dam omgetoverd in een groot Marokkaans plein, met muziek, verhalenvertellers, slangenbezweerders, waterpijpen, hennakunstenaars, zoete etenswaar en beroemde Marokkaanse Nederlanders.

7 New York City Marathon

De marathon der marathons wordt hij genoemd: de New York City Marathon, 42,195 kilometer door de 'five boroughs' en over onder meer de Brooklyn Bridge. De angst voor terroristische aanslagen, die het lopen van deze marathon in 2001 nog tot een daad van verzet maakte, is geluwd, maar nog steeds moeten de 35 duizend deelnemers dankzij de veiligheidsmaatregelen uren wachten voordat ze kunnen starten. Een uitputtingsslag - in alle opzichten. De marathon is al volgeboekt en de televisie zendt van deze 35ste editie alleen een samenvatting uit.

11 Crossing Border

Of ze daadwerkelijk allemaal komen opdagen in de Koninklijke Schouwburg is even afwachten. Maar voor de 2004-editie van Crossing Border staan onder anderen de schrijvers Jonathan Coe, Nick Hornby, Bernlef, Annelies Verbeke, Oek de Jong, Jeanette Winterson en H.H. ter Balkt, en de muzikale acts Rufus Wainwright, Michael Franti, dEUS en Lambchop op het programma. Op zondag 14 november kan iedereen vanaf 8 jaar luisteren naar 'spoken word' van Remco Campert, Kees van Kooten en vele anderen. Er zijn misschien nog kaarten. Zie: www.ticketservice.nl

17 Pluk van de Petteflet

Ruim de helft van de Nederlandse bevolking kent het boek van Annie M.G. Schmidt: Pluk van de Petteflet. Nu komt de film. Er zijn al meer boeken van Annie M.G. verfilmd, maar dit is de eerste waarvan de tekeningen van Fiep Westendorp een onlosmakelijk onderdeel vormen. Hoe zouden de Stampertjes eruitzien? De lispeltuut? Langhors? De kraanwagen?

Ben Sombogaart, die eerder Abeltje verfilmde, is de regisseur. Burny Bos de producent. Met Arjen Ederveen als Meneer Pen en Erik van Muiswinkel als de majoor. Première 17 november.

17 Last Night of the Proms

In Londen is er ieder jaar maar één Last Night of the Proms, maar in Ahoy' Rotterdam begint op 17 november de eerste van een reeks van dertien. En terwijl in de Royal Albert Hall alleen klassieke stukken worden gespeeld (inclusief dan Land of Hope and Glory en Rule Britannia), wordt in Ahoy' nu alweer vijftien jaar lang popmuziek met klassiek verenigd. Dit jaar treden Cyndi Lauper, Joe Cocker, Van Dik Hout en het panfluitwonder Damian op met het symfonieorkest Il Novecento. Het publiek mag meebrullen met de jaren-tachtig-hit van Lauper: Girls just wanna have fun.

18 Documentaires uit China en Irak

Op 18 november opent het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) met Stand van de maan van Leonard Retel Helmrich, een documentaire over een christelijke vrouw in Indonesië. Op het festival verder veel films uit China en over Irak. Bij enkele films is de maker zelf prominent aanwezig. Dit jaar ook weer een aflevering van Kids & Docs: spannende en ontroerende documentaires voor kinderen van acht tot twaalf jaar. Vertoningen onder meer in De Balie, City Theater, Cinerama, Paradiso, Cosmictheater en Panama. Zie: www.idfa.nl

27 Niet-Winkeldag

Op 27 november wordt wereldwijd de Internationale Niet-Winkeldag gevierd, bedoeld om het koopzieke publiek de hand op de knip te laten houden. De eerste Buy Nothing Day werd in 1992 georganiseerd door de Canadees Ted Dave. Twintig procent van de wereldbevolking koopt tachtig procent van de natuurlijke hulpbronnen, en dat moet veranderen, vinden de initiatiefnemers. In Nederland houden milieugroeperingen tal van straatacties met de nadruk op 'consuminderen'. Zal Sinterklaas er onder lijden?

28 Stuivertje wisselen in Boekarest

Roemenië kiest op 28 november een nieuwe president en een nieuw parlement. Als de peilingen gelijk krijgen, gaan de politieke leiders, allen sociaal-democraten, stuivertje wisselen: president Ion Iliescu wil zich tot senator laten kiezen, premier Adrian Nastase wil president worden en minister van Buitenlandse Zaken Mircea Geoana hoopt op het premierschap. De oppositie kan roet in het eten gooien, maar de liberale presidentskandidaat Theodor Stolojan, ex-premier, trok zich begin deze maand om gezondheidsredenen terug. Dat maakt de oppositie een stuk tandelozer.

DECEMBER

1 Wereld Aids Dag

Op 1 december is het Wereld Aids Dag. Dit jaar is de aandacht gericht op vrouwen en meisjes met aids. Vrouwen zijn meer dan twee keer zo vatbaar voor aids, maar hebben juist in de aids-landen een slechtere toegang tot de gezondheidszorg. In landen als Zambia en Zimbabwe is 80 procent van de met aids besmette 18- tot 25-jarigen vrouw. De campagne richt zich op scholing, bescherming tegen (seksueel) geweld en voorlichting. Het verstrekken van moderne medicijnen komt inmiddels mondjesmaat op gang.