Meer nieuwe banen in VS dan verwacht

De Amerikaanse arbeidsmarkt zit in de lift. In de maand oktober zijn er in totaal 337.000 banen bijgekomen, bijna twee keer zoveel als economen hadden voorspeld. Ook in de maanden daarvoor is de werkgelegenheid meer gegroeid dan eerder werd aangenomen.

Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Werkgelegenheid gisteren bekend. Vooral in de bouw, de dienstensector en in de detailhandel werden nieuwe banen gecreëerd. De toename in de bouw wordt toegeschreven aan de herstelwerkzaamheden na de puinhoop die vier orkanen deze zomer aanrichtten. ,,Zelfs als je de tijdelijke banen in het Zuidoosten weglaat, hou je nog een sterke banengroei over'', zegt David Wyss, econoom bij onderzoeksbureau Standard & Poor's. ,,Een deel daarvan ligt voor de hand, zoals banen in het onderwijs, maar er zitten ook veel echte nieuwe posities bij bedrijven bij. De banenmachine is eindelijk goed op gang gekomen.''

Cijfers voor augustus en september werden naar boven bijgesteld tot gemiddeld 225.000 nieuwe banen per maand. De economie liet in de lente een stevige werkgelegenheidsgroei zien, die echter verdween in de zomer. Toen vertoonde de economie volgens voorzitter Alan Greenspan van de FED, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, ,,een zwakke plek''.

De werkloosheid steeg in oktober tot 5,5 procent, wat volgens analisten een goed teken is. Met name jongeren zouden genoeg vertrouwen in de arbeidsmarkt hebben om actief op zoek te gaan naar een baan.

De exodus van fabrieksbanen houdt ondertussen aan. Vorige maand verdwenen er opnieuw 5.000. In totaal zijn er sinds 2001 2,7 miljoen industriële banen geschrapt. Ook houden acht miljoen Amerikanen er twee of meer banen op na, een stijging van 0,3 procent.