`Maori's moeten baren'

In Nieuw Zeeland is deze week commotie ontstaan nadat Tariana Turia van de Maori Partij heeft gezegd dat tienerzwangerschappen geen probleem mogen zijn. Minister Trevor Mallard van Raciale Relaties bestempelde de opmerkingen als ,,onverantwoordelijk'' en ,,extreem''.

Van alle Maori's tussen de 13 en de 17 jaar oud zijn heeft 2,6 procent al een zwangerschap achter de rug. Dat is vijf keer meer dan niet-Maori's. Evengoed is de aanwas van de Maori-bevolking de laatste jaren afgenomen, wat tot bezorgdheid heeft geleid onder deze oorspronkelijke bewoners van Nieuw Zeeland.

In een voordracht over zwangerschapsbegeleiding van Maori's zei Turia op maandag dat zij tegen ,,de excessieve beperking van onze vruchtbaarheid'' is. Gevraagd naar de dalende geboortecijfers zei ze te overwegen de Maori's op te roepen: ,,Gaat heen en vermenigvuldigt u''.

Volgens Mallard is het ,,ongepast 13-jarigen aan te moedigen baby's te krijgen. Het zijn zelf nog baby`s.'' Gisteren stelde Turia dat de minister haar woorden hiermee verdraait. Haar mening blijft ,,dat wanneer een persoon, van welke leeftijd ook, zwanger raakt, we dat moeten vieren als een levenswonder, in plaats van het af te schilderen als een noodlottig en wanhopig probleem.''