Maij doorstaat debat over bijbanen

De Brabantse commissaris van de koningin Hanja Maij-Weggen heeft gisteren in Provinciale Staten probleemloos het debat doorstaan over haar bijbaan bij ING. Maij-Weggen is sinds kort commissaris bij die bankinstelling. Ze had eerder dit jaar de fractievoorzitters laten weten dat ze overwoog om die bijbaan er in haar vrije tijd bij te doen. Toen de aanstelling rond was, vergat ze dit echter te melden. Dat is strijdig met de Provinciewet.

Voor de SP-fractie was dit aanleiding om Maij-Weggen aan de tand te voelen. Volgens fractievoorzitter Heijmans dient een commissaris van de koningin elke schijn van belangenverstrengeling te vermijden. Hij vindt dan ook dat Maij-Weggen het commissariaat beter had kunnen weigeren. Een ruime meerderheid in de Staten voelde er echter niets voor om een motie van de SP te steunen waarin het ongenoegen werd uitgesproken over de gang van zaken.

Commissaris Maij-Weggen erkende dat de gevolgde procedure niet erg gelukkig is geweest. Ze beloofde het in de toekomst anders te zullen doen. Ze besteedt naar eigen zeggen een dag per maand aan haar bijbaan bij ING. Daarvoor ontvangt ze jaarlijks 20.000 euro.

Maij-Weggen houdt zich niet bezig met concrete projecten, zo liet ze weten. Heijmans plaatste daar echter vraagtekens bij. Hij wees erop dat de provincie onlangs koos voor Roosendaal als vestigingsplaats voor een zogenoemd outletcenter. Ook in Etten-Leur bestonden plannen om zo'n koopjescentrum te gaan bouwen. De ING-bank is nauw betrokken bij het Roosendaalse project.

Maij-Weggen heeft dit jaar behalve bij ING Nederland (lid raad van commissarissen) betaalde nevenfuncties aanvaard bij Wageningen Universiteit & Researchcentrum (lid raad van toezicht) en bij de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie. Maij-Weggens curriculum vitae op de website van Noord-Brabant vermeldde een week geleden alleen onbetaalde nevenfuncties. De woordvoerder: ,,Dat is een menselijke vergissing geweest, het had moeten gebeuren.''